Opet iste neistine: Bil Gejts ne smanjuje broj stanovnika vakcinacijom

1360

Gotovo da ne prođe ni jedan jedini dan a da teorije zavjere u vezi vakcina i Bila Gejtsa ne dospiju do mnogobrojne publike na društvenim mrežama. Ovog puta je na Fejsbuku podijeljena objava sledeće sadržine:

„Članovi moje porodice i ja se nikada nećemo dobrovoljno vakcinisati.Cijena slobode izbora nas ne zanima. Svako ko pokuša da primijeni bilo kakvu silu nad članovima moje porodice mora znati da mu život visi o koncu i da ovo nije tek neko pisanje. Nas neće prisilno vakcinisati sredstvima za depopulaciju sumanutog Bila Gejtsa, a da ne rizikujete svoje ljigave živote. Pozivam svoj narod na sveopšti otpor genocidu u trećem svjetskom ratu koji je u toku“.

Iako se u objavi ne navodi o kojim vakcinama je riječ jasno je da su u pitanju vakcine protiv koronavirusa koje se često vezuju za ime osnivača kompanije Makrosoft Bila Gejtsa.

Tvdnje da su vakcine sredstvo za depopulaciju i da iza toga stoji Bil Gejts nijesu potkrijepljene činjenicama. O tome smo već ranije pisali.

Ovo je još jedna od brojnih objava koju šire protivnici vakcinacije, uprkos činjenicama o učinkovitosti vakcina o čemu govore članci relevantnih zdravstvenih institucija.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objasnio je da su vakcine protiv koronavirusa sigurne i efiksne u sprečavanju ove bolesti pogotovo njenih težih oblika i smrtnog ishoda.

„Vakcine protiv koornavirusa smanjuju rizik od širenja virusa koji izaziva Covid-19“,navodi CDC.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) su objasnili da postoje stroge mjere zaštite kako bi se osigurala bezbjednost svih vakcina protiv COVID-19.

„Prije nego što dobiju potvrdu od SZO i nacionalnih regulatornih agencija, vakcine protiv COVID-19 moraju proći rigorozna ispitivanja u kliničkim ispitivanjima kako bi se dokazalo da ispunjavaju međunarodno dogovorene standarde bezbjednosti i efikasnosti. Naučna saradnja bez presedana omogućila je da se istraživanje, razvoj i ovlašćenja za vakcine protiv COVID-19 završe u rekordnom roku kako bi se zadovoljile hitne potrebe za ovim vakcinama uz održavanje visokih standarda bezbednosti. Kao i kod svih vakcina, SZO i regulatorna tijela će kontinuirano pratiti upotrebu vakcina protiv COVID-19 kako bi identifikovali i odgovorili na sva bezbjednosna pitanja koja bi se mogla pojaviti i kroz taj proces osigurali da ostanu bezbedni za upotrebu širom sveta“, objasnili su iz SZO.

Uz to, SZO je na svom sajtu istakla da imunizacija uopšte svake godine spašava milione života i da sada imamo vakcine kojima se sprečava više od 20 opasnih bolesti po život.

„Imunizacija trenutno sprečava dva do tri miliona smrtnih slučajeva svake godine od bolesti poput difterije, tetanusa, hripavca, gripa i ospica“, navodi SZO.

Ovu objavu su analizirale i kolege iz Raskrinkavanje.ba koje su utvrdile da je sadržaj u kome se poziv na otpor vakcinama i gdje se one nazivaju genocidom najprije podijelio na svojoj fejsbuk stranici ljekar Milutin Milošević (čija stranica sadrži brojne antivakserske objave), a da je ona potom kroz skrinšotove širena na ovoj socijalnoj mreži.

Ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere jer ne postoje dokazi da su vakcine protiv koronavirusa  sredstvo za depopulaciju i da iza toga stoji Bil Gejts.

Ovo nisu nove tvrdnje i nastale su izvlaćenjem iz konteksta Gejtsovog govora na TED konferenciji, o čemu smo objavili više tekstova.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Objava dobija ocijenu i lažna vijest jer je naučno dokazana učinkovitost vakcina u borbi  sa koronavirusom i drugim bolestima. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.