Svjetski mediji, dok zemlje broje zaražene koronavirusom, gotovo svakodnevno „pronalaze“ ljekove za tretman pacijenata. Sa širenjem koronavirusa, prvo u Kini, potom u SAD-u i evropskim državama Francuskoj i Italiji, naučnici su počeli sa testiranjem dostupnih ljekova u svrhu liječenja zaraženih pacijenata.

Među prvima je naveden lijek koji se koristi za tretman osoba zaraženih HIV-om – kaletra, koji predstavlja kombinaciju dva antivirusna lijeka: lopinavira i ritonavira. Testiran je i favipiravir, japanski lijek protiv gripa, a potom i remdesivir – koji je prvobitno upotrebljavan za liječenje ebole.

Na listi potencijalnih ljekova našla su se i antitijela, jer su ljekari u Kini liječili kritične pacijente krvnom plazmom oporavljenih pacijenata, vođeni pristupom koji je korišćen tokom pandemije španskog gripa 1918. godine. I jedna britanska biotehnička firma dobila je odobrenje za ispitivanje lijeka protiv bolesti pluća kod oboljelih od COVID-19 – jedinjenja interferon beta.

Nijedan od navedenih ljekova nije potvrđen kao efikasan u borbi protiv korone.

Posljednji u nizu potencijalnih ljekova izazvao je možda i najveću globalnu pometnju, vjerovatno zato što ga je promovisao američki predsjednik Donald Tramp.

On je 21. marta na svom Facebook-u objavio da bi kombinacija dva lijeka mogla biti jedna od najvećih prekretnica u istoriji medicine:

„HIDROKSIKLOROKVIN i AZITROMICIN, kada se uzimaju zajedno, mogli bi biti jedno od najvećih prekretnica u istoriji medicine. FDA je pomjerila planine – hvala vam! Nadam se da će oba (H djeluje bolje uz A, International Journal of Antimicrobial Agents) biti stavljeni u upotrebu ODMAH. LJUDI UMIRU, DJELUJTE BRZO i BOG BLAGOSLOVIO SVE!“

Mediji širom svijeta prenijeli su njegovu objavu i na taj način doprinijeli dodatnoj promociji neprovjerene informacije. Među tim medijima je i crnogorski portal CDM, koji je 23. marta objavio tekst „Tramp hvali Sumamed: Djeluje na koronavirus, ovo će promijeniti istoriju medicine“. Dan kasnije CDM je objavio još jedan tekst na tu temu, naslovljen „Da li je Sumamed stvarno lijek za koronavirus?“, koji je preuzet sa hrvatskog Index.hr.

Američki mediji izvještavaju da su građani, nakon Trampove objave na Facebook-u, počeli praviti zalihe ova dva lijeka, što je dovelo do toga da su se pacijenti sa malarijom, lupusom ili reumatoidnim artritisom, koji hidroksiklorokvin koriste kao terapiju, suočili sa nedostatkom neophodnog lijeka.

Iz crnogorskih apoteka povučen je lijek Dolquine, koji sadrži aktivnu supstancu hidroksihlorohin, što je potvrđeno iz crnogorske Agencije za ljekove i medicinska sredstva. Iz Agencije su kazali da taj lijek nije povučen iz apoteka iz razloga koji bi se odnosili na kvalitet, bezbjednost ili efikasnost.

Ovo nije prvi put da je američki predsjednik poslao poruku koja se odnosi na mogući lijek za zaražene koronom. On je, tokom brifinga u Bijeloj kući, 19. marta, kazao da je FDA odobrila veoma moćan lijek hlorokin za liječenje koronavirusa, čiji je derivat hidroksihlorokvin.

Ipak, na razočarenje svjetske javnosti, još uvijek ne postoje odobreni ljekovi za liječenje ili prevenciju COVID-19, što je potvrđeno i saopštenjem američke Agencije za hranu i ljekove (FDA), u kom se napominje da postoji nekoliko odobrenih tretmana koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Novih informacija  o efikasnom lijeku ili kombinaciji ljekova koji će izliječiti zaražene pacijente još nema.

To je potvrđeno i iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore na njihovom twitter nalogu:

„Za sada ne postoje ljekovi koji su odobreni od strane američke Agencije za hranu i lekove (FDA) namjenjeni liječenju pacijenata sa COVID-19. Trenutno kliničko postupanje sa pacijentima uključuje mjere za spriječavanje i suzbijanje infekcije i suportivnu njegu, uključujući dodatnu terapiju sa kiseonikom i mehaničku ventilaciju tamo gdje stanje pacijenta to zahtjeva. Niz ljekova koji su odobreni za druge indikacije, kao i nekoliko ljekova koji su u fazi razvoja se trenutno proučavaju u svjetlu COVID-19 kroz stotine istraživanja u svijetu“

I Trampov savjetnik, Anthony Fauci iz Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti pojasnio je da se radi o optimističnoj izjavi američkog predsjednika, koji je govorio o kombinaciji ljekova čije je pozitivno djelovanje potvrđeno kroz pojedinačne slučajeve.

Trampove optimistične izjave o lijeku za koronavirus ubrzo su postale predmet rasprave na društvenim mrežama, a našle su se i u objavama  regionalnim portala, među kojima su: Alo, Novosti, Nedjeljnik, Srbija danas, Vecernji, N1, Nezavisne, Direktno, Novi, Economy, Bizlife.

Mediji uvijek, a posebno u kriznim situacijama, imaju zadatak da prenose izjave, kako stručnjaka, tako i državnih zvaničnika, što svakako ne podrazumijeva nekritičko prenošenje. Osjetljivost situacije, u kojoj se cijeli svijet nalazi, novinarima nameće dodatnu odgovornost da procijene težinu vijesti koju objavljuju i predvide reakciju koju informacije mogu izazvati kod čitalaca, pa čak i ako se radi o izjavi predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Tekstovima medija koji su nekritički prenijeli izjavu američkog predsjednika dajemo ocjenu “pristrasno izvještavanje”.

Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktere prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu. 

Pozivamo medije da se uzdrže od objavljivanja neprovjerenih ili nepotvrđenih informacija koje izazivaju paniku među čitaocima ili, još gore, pružaju još uvijek neutemeljeno uvjerenje da, u ovom trenutku, svijet ima lijek protiv koronavirusa.

CDM: Pristrasno izvještavanje | Alo: Pristrasno izvještavanje | Novosti: Pristrasno izvještavanje | Nedjeljnik: Pristrasno izvještavanje | Večernji list: Pristrasno izvještavanje | N1: Pristrasno izvještavanje | Nezavisne novine: Pristrasno izvještavanje | Direktno.hr: Pristrasno izvještavanje | Novi.ba: Pristrasno izvještavanje | Economy: Pristrasno izvještavanje | BIZLife: Pristrasno izvještavanje