Fotografija Netanjahua u bolničkom krevetu je djelo AI

217

Izraelsko bombardovanje Palestine generator je brojnih dezinformacija na društvenim mrežama, a kako se dešava u vrijeme kada vještačka inteligencija doživljava ubrzani razvoj veliki broj dezinformacija kreiran je upravo korišćenjem ove tehnologije.

Raskrinkavanje je u više navrata razobličilo sadržaj kreiran vještačkom inteligenciojm koji je direktno povezan sa bombardovanjem Gaze.

Ovoga puta vještački kreiran sadržaj prikazuje premijera Izraela Benjamina Netanjahuua u bolničkom krevetu uz opis:

„Kako saznajem ovom keru citaj Netanjahu je dijagnosticirana teška hernija i prije dva dana je zavrsio na hitnoj operaciji a   zamjena njegove duznosti je preuzeo – Kann. Allaha subhanehu ve te’ala molim da mu poveca bolest i da se raspada od bolova. Allahumme amin!“

Ta fotografija podijeljena je na brojnim nalozima.

Tačno je da je Netanjahu imao operaciju hernije još 31. marta, koja je obavljena uspješno, a o čemu su pisali izraelski mediji. Ipak, on je već izašao iz bolnice što se može vidjeti u tekstu Rojtersa ali i njegovom tvitu.

Ipak, fotografija koja je dio objave je kreirana vještačkom inteligencijom što se može potvrditi na sajtovima koji detektuju takav sadržaj – Ai or not, Is it AI

Dodatno, kako su objavile i kolege iz Istinomera, fakt-čeker BBC-a Šajan Sardarizade je takođe objasnio da je u pitanju fotografija kreirana vještačkom inteligencijom.

„Video na TikToku koji tvrdi da je Netanjahz iznenada hospitalizvoan ima tri miliona pregleda. Prikaz Netanjahua u bolničkom krevetu je generisala AI“, naveo je on.

Kako je jasno da je u pitanju djelo vještačke inteligencije ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article