Da veliki broj medija u regionu izvještava jednostrano i u skladu sa političkom opcijom koju podržavaju nije nikakva novost.

Ipak, u svom izvještavanju mediji nekada ne prezaju ni od korištenja fotografija u svrhe stanazicije cijelih država i nacija.

Primjer za to je objava portala IN4S naslovljena:

Hrvatska obaveštajna služba: „Srpski svet“ destabilizuje region, ali neće i nas – mi smo stabilna demokratija!

IN4S se u tekstu poziva na B92 i piše:

„Hrvatska Sigurnosno obaveštajna agencija (SOA) u izveštaju navodi da promovisanje „srpskog sveta“ dodatno destabilizuje „osetljive odnose“ u regionu, prenosi B92. U izveštaju objavljenom na internet portalu SOA navodi se da „pojedini nosioci državne politike u Srbiji promovišu koncept „srpskog sveta“ kao jedinstvenog srpskog političkog naroda, odnosno jedinstvene političke i državne zajednice svih Srba na jugoistoku Evrope u kojoj svi Srbi treba da slede jedan politički smer, onaj službenog Beograda. „Promovisanje ovakvih ideja s vrha vlasti u Srbiji dodatno destabilizuje osetljive međunacionalne i međudržavne odnose na jugoistoku Evrope, posebno prema BiH i Crnoj Gori“, navodi se u Izveštaju. Kada je reč o Hrvatskoj, SOA kaže da je ona „sigurna i stabilna demokratija“, ali istovremeno upozorava na rastući ekstremizam i radikalizam dodatno podstaknut pandemijom koronavirusa“.

U tekstu ovog portala nema ništa sporno i svi ovi detalji stoje u Javnom izvješću SOA-e za 2020. i 2021. godinu.

Ipak, ovaj portal je i pored toga što je tekst prenio vjerodostojno –za naslovnu fotografiju izabrao sliku sa marša proustaške Autohtone hrvatske stranka prava (A-HSP) u znak podrške tadašnjem američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

Marš je održan još 2017. godine.

A-HSP je marginalna stranka u Hrvatskoj i nije dio vlasti ni na jednom nivou.  Štaviše, Vlada Hrvatske, odnosno njen predsjednik, Andrej Plenković osudio je marš koji je A-HSP organizovala.

Zbog toga se fotografija sa njihovog marša ni na koji način ne može dovesti u vezu sa dokumentom koji je objavila SOA.

B92  i Sputnjik, koji su takođe objavili detalje iz ovog izvještaja za ilustracije nisu koritile slike vezane okupljanja proustaških organizacija.

Zbog svega što smo naveli u tekstu, ovaj slučaj ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.