Antivakseri i slični pokreti koji negiraju pandemiju koronuvirusa uvijek nalaze krivca za sve, odnosno kovanje globalne zavjere protiv njih i populacije planete Zemlje generalno.

Istom matricom vode se i u slučaju koji ćemo analzirati u ovom tekstu.

Na Fejsbuku je podijeljena dva „printscreena“ kojima se tvrdi da je prvi patent za testiranje na COVID-19 patentirala porodica Rotšild i to još 2016.

Kao što naši čitaoci mogu pretpostaviti – Ričard Rotšild nije patentirao „Sistem i metode za testiranje na COVID-19“.

Autori ove objave, koja, kao i najveći broj sličnih dezinformacija, u naš region dolazi sa strane, pomiješao je – kako je to pojasnio Rojters – datum prioriteta i datum prijave patenta.

Datum prioriteta, što je u ovom slučaju predstavlja „broj patenta US-2020279585-A1“  kako je objašnjeno na sajtu „Patent trademark“ odnosi se na najraniji datum aplikacije za patent iz iste „porodice“.

Dakle, porodica Rotšild 13. oktobra 2015. nije patentirala metod za testiranje na COVID-19, već je predala uslovnu aplikaciju za srodni patent.

Rojters objašnjava i da je nakon toga podnijet čitav niz aplikacija za „Sistem i metodu korištenja, procesuiranja i prikazivanja biometrijskih podataka“.

Dalje, patent za sistem koji analizira biometrijske podatke kako bi se utvrdilo da li je osoba pozitivna na COVID-19 nije uopšte prijavljen do 17. maja 2020, što se može vidjeti na Guglovoj stranici za patente.

Dakle, Ričard Rotšild 2015. godine nije patentirao sistem i metodu testiranja na COVID-19, već je prijavio srodan patent za čitanje biometrijskih podataka.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.