Popis će možda odgoditi, ali ne i dezinformacionu kampanju

521

“Sljedeće dvije sedmice su ključne” – jedna je od omraženijih rečenica koja je obilježila kovid pandemiju. No, po svim prilikama aktuelna je i dalje i to u kontekstu statističke akcije kakva bi trebala biti organizovanje popisa u jednoj evropskoj zemlji.

U sličnom ruhu nam pojedini mediji iz Hrvatske, osvrćući se na najavljeni popis, poručuju da “Crna Gora ulazi u ključnu fazu svojeg opstanka kao suverene države i nacije”.

Njihove kolege iz Srbije su zahtjeve za odlaganjem popisa i najavu bojkota opozicionih partija uokvirili u prilično “ilustrativan” naslov – “beže od popisa kao đavo od krsta”. Tu su naravno i neizostavni marginalni portali od kojih smo već i navikli da budu kreativni kad god treba podgrijati tenzije, pa je naravno najlakše posegnuti sa njihovim omiljenim frazama poput “strah od istine”, kao i govorom mržnje  – popis ometaju “šiptari” i “milogorci”.

Period za nama je, osim navedenih primjera pristrasnog i manipulativnog izvještavanja, obilježilo i dezinformisanje javnosti pa smo u domaćim medijima mogli pročitati da su “Hrvati u Evropskom parlamentu histerisali protiv popisa” u Crnoj Gori, potkrala se i greška da je Evropski parlament pozivao na bojkot popisa, umjesto na odlaganje. Reciklirana je izjava premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića o Srbima u Crnoj Gori koju je dao još 2021. godine, a potpuno su izmišljene izjave pojedinih političara koje navodno govore o bojkotu popisa, odnosno o tome kako će se ko od njih nacionalno izjasniti.

Čak tri puta smo morali da ponovimo da “popis neće i ne može utvrditi koliko bivši funkcioneri imaju stanova”, a u širenje ove dezinformacije uključila se i RT Balkan ( Raša Tudej na srpskom jeziku) dajući prostor sagovornicima koji ocjenjuju da će kroz popis u Crnoj Gori izaći na vidjelo sve “prevare i gadosti” DPS-a i Mila Đukanovića.

I kako da prođe još jedan pregled dezinformacija bez Aleksandra Rakovića, srpskog istoričara koji je za popis u Crnoj Gori zainteresovan “rame uz rame” sa recimo Monstatom. A sada je pronašao i dodatni motiv zbog kojeg “građani Crne Gore treba da se izjasne da su po nacionalnosti Srbi, da govore srpskim jezikom i da su pravoslavne vere”. Raković poručuje da treba sačuvati kopije popisnica jer bi, potencijalno, na osnovu njih mogla da se ostvaruju prava u Republici Srbiji. Ovakav postupak bio bi direktno suprotan crnogorskom zakonodavstvu, odnosno članu 29. Zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova kojim je propisano da se podaci i upitnici za popis prikupljeni popisom ne mogu koristiti u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti kao dokaz za ostvarivanje prava građana. Očekivano, Raković je pripravan i nakon informacije o odgađanju popisa za mjesec dana koju je nedavno saopštio mandatar za sastav nove Vlade Milojko Spajić, pa u novom javnom obraćanju kaže da Srbi tada neće ni imati priliku da se slobodno izjasne, niti će upitnici sadržati identitetska pitanja.

Ukoliko slučajno ne želite da učestvujete u popisu (iz bilo kog razloga) onda ste na strani mafije, ili ste njen plaćenik – to bi se bar moglo zaključiti iz onoga što kaže predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević.

I dok čekamo ko će i kada i formalno odgoditi popis, jedno je sigurno – dezinformaciona i kampanja uticanja na građane o tome da li će se i kako nacionalno i vjerski izjasniti ostaje na snazi, a na nama je da joj se suprotstavimo.

Jelena Jovanović

Izvršna urednica Raskrinkavanje.me

In this article