Sve dezinformacije o popisu stanovništva u Crnoj Gori na jednom mjestu:

27/02/2024

Popisno zatišje

Od kada je Monstat objavio preliminarne rezultate popisa stanovništva zavladalo je zatišje u medijima. Pojedini od njih su analizirali zabrinjavajuće podatke o stanovništvu, ali većina ipak čeka ono oko čega su svi dizali buku – nacionalno, jezičko i vjersko prebrojavanje.


02/02/2024

Nezvanično nagađanje

Prvi rezultati popisa izašli su na vidjelo. Vidi se da sjever bježi sa sjevera, da je Crna Gora postala imigraciono područje, da Monstat treba da objasni pojedine detalje građanima. Nije se vidjelo, niti se moglo vidjeti koliko broji koja nacija (da ne kažemo nacionalizam). Ipak, to nije spriječilo medije i pojedince da nagađaju, pozivajući se na „nezvanične“ podatke. Na opšte neiznenađenje nagađanja su krenula nekoliko dana prije objavljivanja rezultata popisa i govorili su različite „nezvanične“ stvari.


16/01/2024

Popisni presing

Projekcije, nagađanja, dezinformisanje pa praktično i želje i čestitke stižu sa različitih (web) adresa od momenta kada je popis stanovništva završen. Posljednjeg dana obilaska domova predsjednik Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva podnio je ostavku što je izazvalo ponavljanje mnogo puta izrečenih tvrdnji – „popis je neregularan, nelegitiman i projektovan iz Beograda“.


09/01/2024

Dezinformacija o preliminarnim rezultatima popisa

Popis stanovništva u Crnoj Gori završen je 28-og decembra, a prve rezultate možemo očekivati 28-og januara. Ipak, iako se podaci još nijesu ni “slegli”, ekspoziture regionalnih tabloida ne miruju, već unaprijed proglašavaju ishod.


22/12/2023

Nezvanične, ali lažne vijesti o rezultatu popisa

Prognoziranje rezultata popisa stanovništva počelo je prije nego i sam proces popisivanja građana. Predikcije o rastu nacionalnih zajednica neizostavna su tema na društvenim mrežama i Telegram grupama u šta su se čitaoci mogli uvjeriti kada su u nacionalističkoj grupi „Bunt“ objavljeni navodni podaci dobijeni „na uzorku u Nikšiću“. Tada su u toj grupi objavljeni navodni procenti izjašnjavanja o nacionalnosti i jeziku.


21/12/2023

Biće nas preko 100%

Pojedinci u Crnoj Gori, a i neki van nje, moglo bi se reći, uživaju u prebrojavanju i sa nestrpljenjem čekaju rezultate popisa. Neki su toliko nestrpljivi da sprovode paralelne „mini-popise“ za medij koji je označen kao kontrolisan od vlasti Vladimira Putina. Sa takvom etiketom objavljeno je koliko je koga, koliko ljudi želi dogodine na Lovćen i slične, za kvalitetan život građana, esencijalne stvari…


12/12/2023

I nekadašnje riječi Amfilohija u službi širenja dezinformacija o popisu

Popis stanovništva u Crnoj Gori za sada protiče “zadovoljavajuće”, kako je rekao direktor Monstata, Miroslav Pejović. Popisivači imaju još vremena da obiđu sva domaćinstva, a stanovništvo priliku da se slobodno izjasni po svim pitanjima. Međutim, u toku je kampanja kojom se pokušava uticati na tu slobodu.


12/12/2023

Na mrežama viralna fotošopirana popisnica Vukovića

Potpredsjednik DPS-a i bivši gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, ponovo je meta dezinformatora na društvenim mrežama. Sada, zbog njegove navodne popisnice. Na Fejsbuku (1, 2) i na X-u pojavio se printscreen, iznad kojeg se može naslutiti da je riječ o zvaničnom nalogu Vukovića na društvenim mrežama. Radi se o popisnici u koju je Vuković navodno upisao da je Srbin, pravoslavne vjere, te da mu je maternji jezik srpski, kao i da srpskim govori.


08/12/2023

“Bunt” širi lažne vijesti o popisu u Nikšiću

Nacionalistička grupa “Bunt je stanje duha”, koja na Telegramu ima oko 90 hiljada pratilaca, podijelila je navodne rezultate s početka popisa iz Nikšića… Iz Monstata su nakon upita Raskrinkavanja demantovali te tvrdnje.


07/12/2023

Buka od komšija i popisna zvona

Dogovor, kažu, kuću gradi. Kod nas se dugo godina kuća gradila tako da prokišnjava i da se pometemo u njoj. Ipak, cigla ‘vamo, cigla tamo, i u nedjelju, 3. decembra, dogovor je skrpio kuću da se u njoj prezimi, odnosno da se njeni ukućani popišu. Opet, promaje nam kroz kuću ne fali, izolacija je slaba, čuje se buka od komšija koji glasno razgovaraju o našoj kući.


05/12/2023

Srpski jezik je već u službenoj upotrebi

Popis stanovništva u Crnoj Gori počeo je u nedjelju 3. decembra, a čini se da je započeta i intenzivnija kampanja plasiranja netačnih, manipulativnih i obmanjujućih narativa putem regionalnih medija. Portali Danas, Kurir.rs, Pink.rs, Nedeljnik, Srpska dijaspora, PostInfo, Hayat.ba, Vitez.ba objavili su informaciju su da bi, nakon popisa u Crnoj Gori, srpski jezik mogao ponovo biti uvršten u školski kurikulum i službenu upotrebu.


23/11/2023

“Odbrojavajmo zajedno” do zaustavljanja pretpopisne kampanje 

Dok čekamo da li će i kada u praksi zaživjeti Sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva kojim su se političke partije i Vijeća manje brojnih naroda obavezali da, između ostalog, neće ni na jedan način voditi pretpopisne kampanje i uticati na rezultate popisa, u medijima – domaćim i regionalnim imamo priliku da svjedočimo da se dezinformaciona i parapolitička kampanja nastavljaju. 


21/11/2023

IN4S i Raković pristrasno o bojkotu popisa i ulozi NVO sektora

Da je srpski istoričar Aleksandar Raković više nego zainteresovan za predstojeći popis koji bi trebalo da se uskoro održi u Crnoj Gori nije nikakva novost. U to se možemo uvjeriti gotovo svakodnevno – prilikom prelistavanja dnevne štampe ili praćenja pojedinih televizijskih emisija iz susjedne Srbije. 


16/11/2023

Novi tekst, ista dezinformacija: 1909. se nije izjašnjavalo o nacionalnoj pripadnosti 

Nebrojano puta do sada smo čuli da su Srbi početkom 20. vijeka činili gotovo cjelokupno stanovništvo na teritoriji Crne Gore, da Crnogorci kao nacija gotovo da nijesu ni postojali, a pro-srpski orijentisani pojedinci, razni analitičari i njima bliski mediji kao dokaz za te tvrdnje poturaju rezultate popisa iz 1909. godine. 


16/11/2023

Popis i administrativni izvori: Šta Zakon dopušta, a šta ne

Crnu Goru očekuje popis stanovništva, domaćinstava i stanova a čitav proces prati niz dilema i političkih neslaganja, zahtjeva da se popis odloži kao i apeli građanima da bojkotuju popis. Ako znamo da je cilj zvanične statistike jedne države da obezbijedi realnu sliku o stanovništvu i njegovim karakteristikama, te da pruži pouzdan osnov za buduće javne politike, bojkot nameće pitanje na koji način će Crna Gora kompletirati socio-demografsku sliku bez građana koji odluče da ne ustupite podatke popisivačima.


15/11/2023

Potvrda Monstata: Popisnica ne sadrži serijski broj

Popisni proces u Crnoj Gori donio je dosta dilema, potencijalnih problema i u javnosti nedovoljno objašnjenih tvrđenja i stavova. Tako se u proteklim mjesecima često baratalo sa različitim statističkim/popisnim terminima, koji, iako nema uvijek skrivene ili loše namjere, ako se u javnosti iskoriste na neprecizan način, mogu izazvati negativne implikacije na popisni proces, ali i različite političke interpretacije koje se negativno odražavaju na povjerenje građana.


15/11/2023

Ono što kažete popisivaču smije se koristiti samo za statistiku

Najavljeni popis stanovništva u Crnoj Gori i dalje sa sobom nosi neka otvorena pitanja. Političari iz zemlje i regiona, kao i neki analitičari, međutim, žele da otvore i ona koja su zakonom i regulativama zatvorena.


26/10/2023

Popis će možda odgoditi, ali ne i dezinformacionu kampanju

“Sljedeće dvije sedmice su ključne” – jedna je od omraženijih rečenica koja je obilježila kovid pandemiju. No, po svim prilikama aktuelna je i dalje i to u kontekstu statističke akcije kakva bi trebala biti organizovanje popisa u jednoj evropskoj zemlji.


25/10/2023

Izmišljene izjave političara o popisu

Crnogorski političari nerijetko se nađu u svijetu dezinformacija ni krivi ni dužni. Posljednja u nizu je montaža tvita potpredsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšeg gradonačelnika Podgorice, Ivana Vukovića.


25/10/2023

Red portal reciklirao izjavu Abazovića iz 2021.

Popis stanovništva u Crnoj Gori trenutno je jedna od najaktuelnijih tema u javnom diskursu a prema posljednjim informacija o najavljenom odlaganju, to će zasigurno i ostati bar još neko vrijeme. To podrazumijeva i nastavak kampanje dezinformisanja i manipulisanja izjavama javnih ličnosti koje se mogu povezati sa ovim procesom. Jedna od njih je i izjava premijera u tehničkom mandatu, Dritana Abazovića…


24/10/2023

RT nastavlja niz: Popis neće i ne može utvrditi koliko bivši funkcioneri imaju stanova

Nebrojeno puta do sad ukazali smo na veću uključenost regionalnih medija kada su u pitanju važni događaji u našoj zemlji, a to je, sudeći prema dosadašnjem izvještavanju, slučaj i sa aktuelnom situacijom u vezi sa sprovođenjem popisa koji bi trebalo da se održi od 1. do 15. novembra. Izvještavanje o dešavanjima u Crnoj Gori, sada konkretno o predstojećem popisu, samo po sebi nije ništa nesvakidašnje, čudno niti negativno, ali pojedini regionalni mediji gotovo uvijek skliznu u pristrasnost koja često sa sobom donese i medijske manipulacije i dezinformacije.


24/10/2023

Evropski parlament nije pozivao na bojkot popisa

Rezolucija Evropskog parlamenta (EP) o Crnoj Gori u kojoj se, između ostalog, navodi da bi popis stanovništva trebalo održati u skladu sa EU standardima, odnosno kada se “politički zastoj u zemlji okonča”, izazvala je niz reakcija i bila glavna tema medija.


23/10/2023

Rezolucija EP kao sredstvo obračuna pred popis

Evropski parlament (EP) usvojio je rezoluciju o Crnoj Gori, a sudeći po njenom sadržaju, vijesti nijesu najsrećniije. Evropski parlamentarci u ogromnoj većini, sa 529 poslanika za, 51 protiv i 53 uzdržana poručuju Crnoj Gori “da su visoke političke tenzije i polarizacija doveli do zastoja procesa pristupanja EU”, a poslan je i apel da se “popis stanovništva održi po EU standardima po završetku političkog zastoja u zemlji”. U pitanju je, efektivno, poziv za odlaganje popisa.  


19/10/2023

Recite mi ko sam

Kako se primiče momenat kada će vam nepoznata osoba ući u stan i pitati vas šta ste, ko ste, kojim jezikom pričate, krstite li se ili ono drugo, tako se pojavljuje sve više onih koji bi da vam objasne šta treba da odgovorite toj nepoznatoj osobi.  


18/10/2023

Novi dan, ponovljena netačna tvrdnja – popisom se ne utvrđuje broj stanova funkcionera

Da će predstojeći popis stanovništava koji će se (najvjerovatnije) održati od 1. do 15. novembra otkriti koliko stanova imaju bivši funkcioneri tvrdnja je koju su javnosti nedavno plasirali iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) i Socijalističke narodne partije (SNP). Bez obzira na to što smo ukazali da je riječ o netačnoj informaciji, te da Zakon o popisu jasno i nedvosmileno uređuje da to nije moguće, ove tvrdnje ponovo su dospjele u javnost.


13/10/2023

Nacionalnost se nije pisala na popisima 1909. i 1921.

Kako se popis stanovništva u Crnoj Gori približava, jača i kampanja sa svih strana. Na ulicama su primjetni bilbordi koji pozivaju građane da se izjasne na jedan način, na internetu kampanje koje pozivaju na izjašnjavanje na drugi, neke političke strukture pozivaju na odgađanje, a debate se vode i u onlajn svijetu. U tom duhu oživljavaju se stare teorije…


10/10/2023 

Popis ne može utvrditi koliko bivši funkcioneri imaju stanova

Uoči popisa stanovništva u medijima umjesto objašnjenja tog procesa i edukativnog sadržaja češće možete vidjeti predstavnike političkih partija kako vam šalju poluapokaliptična upozorenja, neki vam objašnjavaju da je ovo prvi pravi popis, neki vam govore da će popis otkriti koliko stanova imaju bivši funkcioneri vlasti.


02/10/2023

Novosti manipulativno o popisu u Crnoj Gori

Kako će u prvoj polovini novembra biti sproveden popis stanovništva u Crnoj Gori, regionalni mediji već uveliko “oštre pera”, a pojedini medijski izvještaji sadrže netačne informacije. 


29/09/2023

Edukacija, podsjećanje i popisivanje

Popis stanovništva u zemljama koje nisu Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija ili Sjeverna Makedonija predstavlja tehnički proces u kojem popisivači pokucaju na vrata i pitaju za podatke o obrazovanju, broju članova porodice i ostalim statističkim pojedinostima. 


28/09/2023

Vrijeme održavanja popisa određuje Vlada, a ne zakon

Nakon dvije godine odlaganja, zbog zdravstvene i političke krize, u Crnoj Gori će, sudeći prema svim najavama i dosadašnjim aktivnostima od 1. do 15. novembra 2023. godine biti održan popis stanovništva. Ipak, proteklih dana više političkih partija i organizacija je zatražilo odlaganje popisa.


26/09/2023

Popis stiže, dezinformacija sve više – 1909. se nije izjašnjavalo o nacionalnosti

Popis stanovništva je u razvijenim zemljama osnova za kreiranje razvojnih politika i unaprjeđenje društva. To baš i nije slučaj sa Crnom Gorom, jer je popis u našoj zemlji prije svega političko pitanje. U susret novom popisu dolazi do izražaja izrazita nacionalna podijeljenost u crnogorskom društvu, a sa njom “pod ruku” stiže i aktuelizovanje starih lažnih narativa.


25/09/2023

Manipulisanje simbolikom logotipa popisa

U Crnoj Gori će se od 1. do 15. novembra ove godine održati Popis stanovništva za čije sprovođenje je zadužena Uprava za statistiku Crne Gore – MONSTAT koja je građanima predstavila neke od osnovnih smjernica za sprovođenje popisa. Pojedini korisnici društvenih mreža su već u samom logotipu popisa prepoznali istorijska i nacionalna obilježja, uz insinuaciju da to simboliše strani uticaj na sam proces.


17/09/2023

Izjavu Milice Kovačević iz 2020. predstavili kao aktuelnu

Popis stanovništva u Crnoj Gori održaće se od prvog do petnaestog novembra, odlučeno je na sjednici Vlade početkom februara. U ambijentu u kojem je crnogorska Vlada u tehničkom mandatu, a lideru PES-a Milojku Spajiću povjeren mandat za sastav nove, ovaj događaj koristi se za različite interpretacije, politička prepucavanja, pa i manipulacije.