Jedna priča, druga slika: Manipulacija Đukanovićevom fotografijom

1544

Slika govori više od 1000 riječi. Isto tako, slika može manipulisati čitaocima više nego 1000 riječi.

Česti su primjeri gdje mediji sugestivnom, pogrešnom ili zlonamjernom fotografijom žele da manipulišu svojim čitaocima.  

Tipičan primjer ove pojave je objava portala Nacional online koji je izvještavajući o krađi iz kuće vlasnika Prve banke, Aca Đukanovića, kao ilustraciju za tekst upotrijebio fotografiju njegovog brata, predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.  

ŽENA KOJA JE OPLJAČKALA ĐUKANOVIĆA: To je bila moja lična osveta, stojim iza toga što sam uradila!, naslovljen je tekst koji prati slika Mila Đukanovića.  

„Nikakva organizovana kriminalna grupa nije učestvovala u krađi iz kuće Aca Đukanovića, već sam to učinila sama, a potom nakit prodala u zlatari koja mi je ponudila najviše novca, ljudima koje sam tada prvi put videla, navodi se u tekstu koji je iz „Vijesti“ preuzeo Nacional.

Kada je u pitanju tekst, Nacional je precizno kopirao i prenio pisanje „Vijesti“.  

Ipak, uzimajući u obzir činjenicu da je ovaj portal uz tekst koji se ne tiče direktno predsjednika Crne Gore objavila njegovu fotografiju, ovu objavu ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

Nacional Online: Manipulisanje činjenicama