Jelušić, Brković i Rakčević nijesu potpisali izjavu o ukidanju Republike Srpske, niti to traži Igmanska inicijativa

1749

Rat u Bosni i Hercegovini, ali i potpisivanje Dejtonskog sporazuma kojim je taj sukob okončan vjerovatno su najveći događaji u posljednjih 30 godina na ovim prostorima.

To potvrđuje i činjenica da na temu u BiH i Dejtonskog sporazuma i četvrt vijeka nakon potpisivanja mira svjedočimo dezinformacijama vezanim za ove događaje.

Portal IN4S je tako skup regionalne mreže Igmanska inicijativa koji je bio posvećen dvadesetpetogodišnjici potpisivanja Dejtonskog sporazuma iskoristio da naslovom teksta dezinformiše javnost o tome kako su na tom događaju potpredsjednica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić i bivši predsjednik te partije Žarko Rakčević potpisali izjavu o ukidanju Republike Srpske koja je u sastavu BiH.

Međutim, iza naslova „Potpredsjednica i bivši predsjednik URE potpisali izjavu o ukidanju Republike Srpske“ nalazi se tekst koji ne odslikava sadržaj naslova. U tekstu se navodi:

Dalje, tekst sadrži izjavu koju su učesnici konferencije pod nazivom “Dejton – dok je svijeta i četvrt vijeka”, njih 126, potpisali i gdje se ni u jednom njenom dijelu ne pominje Republika Srpska. Među ovih 126 potpisnika su Jelušić i Rakčević.

Izjava nije u potpunosti prenešena već je izostavljen sledeći pasus:

„Ohrabrujemo političke aktere BiH, OHR i Vijeće za implementaciju mira da stvore uslove za ustavne promjene u BiH, kako bi BiH postala funkcionalna država i uzoran „građanski servis“ svih ljudi koji u njoj žive. Smatramo da ustavni okvir države treba da bude usklađen ne samo sa zahtjevima potrebnim za održanje trajnog mira, nego i evropskim standardima i vrijednostima, a najviše životnim potrebama građana BiH, bez obzira na njihove nacionalne, vjerske i sve druge razlike, a u skladu sa osnovnim principima vladavine prava i demokratskog uređenja društva”

Ovaj važni pasus gdje učesnici skupa upućuju da ključni donosioci odluka stvore uslove da BiH bude uzoran servis svim građanima se nalazi u originalnoj izjavi sa ovog online skupa (2:12 minut) 

Ciljevi Igmanske incijative su, kako se to može pročitati ovdje, uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa, obnova povjerenja i tolerancije, kao prevazilaženje svih vrsta diskriminacije u zemljama potpisnicama Dejtonskog sporazuma.

Ni u jednoj izjavi i dokumentu ove inicjative nije se pominjalo ukidanje Republike Srpske.

Takođe, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo i kopredsedavajući Igmanske inicijative Milan Antonijević pojasnio je da se u izjavi ni implicitno, a još manje eksplicitno ni jednom rečju ne poziva na ukidanje RS.

Pošto je tačno da je potpisana izjava na skupu Ignanske incijative, ali da se u njoj nigdje ne pominje ukidanje Republike Srpske  tekst  portala IN4S ocjenjujemo kao “dezinformaciju”.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

IN4s: Dezinformacija