Dezinformatori se nerijetko „posluže“ i različitim medicinskim terminima kako bi po principu „zrno istine“ upotpunili određeni narativ koji žele da plasiraju čitaocima, slušaocima ili gledaocima.

Na Facebooku danima kruži objava u kojoj se navodi da su virusi zapravo egzozomi.

U objavi se prepliću dva termina „egzomi“ i „egzozomi“.

Egzom je dio genoma koji je formiran od egzona – sekvenci koje nakon transkripcije ostaju u zrelim molekulama RNK (iRNK), nakon uklanjanja introna.

egzozomi (exosome) su ćelijski izvedene vezikule u mnogim, a možda i svim biološkim tečnostima, uključujući i krv, urin i vještačke medije u kulturama ćelija.

Pretragom na internetu pronašli smo originalnu objavu na engleskom jeziku iz koje je jasno da je riječ o egzozomima, te da se nespretnim prevodom došlo do riječi „egzom“.

Tvrdnja da su virusi egzozomi, koja se iznosi u objavi, je netačna.

Florencija Menai, biološkinja sa Instituta za virusologiju i tehnološke inovacije, koja je stručnjak za proučavanje egzozoma, objasnila je za faktčeking portal Checqueado da, iako egzozomi imaju sličnosti sa virusima, poput njihove male veličine, njihova priroda je veoma različita.

I biološkinja sa Univerziteta u Buenos Airesu Hulieta Alkain u izjavi za isti medij navodi da je egzozom poput svojevrsne ekstra male „vreće“ koja se odvaja od ćelija i koja obično sadrži neki materijal iz te ćelije: to su načini da ćelije međusobno „komuniciraju“, a ono što je unutra obično nije patogeno ili opasno.

Zbog svega navedenog ovaj sadržaj ocjenjujemo lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest