znacaj-klimatskih-promjena

Klimatske promjene su jedna od gorućih tema kojom se bave sve vlade svijeta. Prognoze su da će temperature samo rasti, te da se svi moraju uključiti u borbu protiv smanjenja štetnih gasova odnosnoi klimatskih promjena. U suprotnom, scenario neće biti najljepši po ljudski rod.

Ali, na svijetu postoje ljudi koji ne vjeruju da takve stvari postoje i da je sve dio neke velike zavjere. Na Fejsbuku se pojavio post u kojem autor kaže:

1986 zvalo se normalno leto. Danas mapu boje crvenom bojom i nazivaju je ekstremnom vrućinom.

Na priloženoj ilustraciji ispisane su dvije godine – 1986. i 2022, a autorova pretpostavka je da se danas prosječne temperature, od oko 20-ak °C pokušavaju predstaviti kao ekstremne (crvena boja na prognozi), te da su takve slične temperature tri i po decenije ranije, bile sasvim “normalne” (zelena boja na prognozi).

Kako bilo, u pitanju je manipulacija.

Priložene fotografije ne potiču ni iz 1986., niti iz 2022.

Prva, odnosno lijeva fotografija, datira iz jula 2016. godine što je moguće provjeriti obrnutom pretragom na internetu. U pitanju je grafički prikaz vremenske prognoze na javnom servisu Švedske – SVT.

Druga, odnosno desna fotografija, datira iz avgusta 2021. i to sa švedskog kanala TV4.

Dva medija jednostavno imaju različitu grafiku za vremensku prognozu.

Kako je svrha ove objave negiranje postojanja klimatskih promjena i prijetnji po čovječanstvo, potrebno je naglasiti da su one, nažalost, stvarne.

Evropski servis za klimatske promjene Kopernikus tvrdi u izvještaju da je ljeto 2021. bilo najtoplije zabilježeno u istoriji Evrope.

Ekstremne temperature izmjerene su na Siciliji – 48.8°C, što je novi evropski rekord, kao i 47°C u Španiji, što je novi nacionalni rekord.

Koliko je situacija ozbiljna, govori i Sporazum za borbu protiv klimatskih promjena iz Pariza, koji je potpisalo oko 175 zemalja i Evropska Unija, koji se obavezuju na mjere kojima će se ograničiti rast temperature ispod 2°C.

O dezinformacijama vezanim za klimatske promjene već smo pisali.

Ova informacija dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article