Festival na meti dezinformacija: Exit i Kalush ne promovišu nacizam

1146
exit-novi-sad

Muzički festival „Exit“ koji se na Petrovaradinskoj tvrđavi održava od 2000, ove godine kapije za posjetioce otvara 7. jula. Među izvođačima koji će nastupiti na glavnoj bini je i ukrajinski bend „Kalush Orchestra“, ovogodišnji pobjednik na takmičenju za pjesmu Evrovizije. Tu informaciju portal IN4S predstavio je na sljedeći način:

Egzit kao promoter nacizma!? Kaluš orkestar na turneji prikupljanja novca za naoružavanje ukrajinske vojske

U tekstu IN4S-a se navodi da Novi Sad dozvoljava da u njemu gostuju oni koji, kako se ističe, finansiraju kupovinu oružja kojim se ubijaju ruska djeca. Podsjećaju na to da je bend, nakon pobjede na Evroviziji osvojeni trofej prodao na aukciji za 900 hiljada dolara, što je bilo namijenjeno ukrajinskoj vojsci.

Da li je Novi Sad grad u kome će potomci boraca protiv fašizma i žrtava fašizma biti poniženi ovog leta? Novi Sad, grad koji slavi nacizam?

Analizirajući tekst IN4S-a, prvo je važno istaći da je tačno da je „Klaush Orchestra“ prodao trofej koji je osvojio na takmičenju za pjesmu Evrovizije. Taj novac je predat dobrotvornoj Fondaciji Serhij Pritula, organizaciji koju je osnovao ukrajinski TV voditelj. Kako je tada najavljeno iz Fondacije, novac će biti iskorišćen za kupovinu tri drona koje vojska može da koristi za nadzor. Na sajtu organizacije je navedeno:

“U februaru 2022, nakon što je Rusija pokrenula invaziju punog obima, Fondacija se pridružila pokretu snabdijevanja vojske, pokrivajući potrebe kako boraca Oružanih snaga, tako i pripadnika jedinica Teritorijalne odbrane… Fondacija kupuje zaštitnu opremu, optičke uređaje, dronove, medicinski materijal i transportna vozila za vojsku. Drugi pravac na kome rade je humanitarna pomoć.”

Nakon pobjede na Evroviziji, članovi „Klaush Orchestra“ pozvali su fanove da donacijama podrže ukrajinsku vojsku.

„Svaki euro koji donirate pomoći će da se spasu životi ukrajinskih vojnika!”

U tekstu IN4S-a nalazi se još jedna lažna tvrdnja. Naime, ovaj portal “podsjeća da je pozvan bend čiji su članovi javno zighajlovali nakon tzv. pobede na Evroviziji”. Da su tvrdnje o nacističkom pozdravu na Evroviziji lažna vijest dokazali su fakt-čekeri Rojtersa a tom temom bavie su se i naše kolege iz Raskrinkavanja u Bosni i Hercegovini.

U svemu tome nema mjesta tvrdnji da festival “Exit” time što će ove godine ugostiti ukrajinski bend koji pomaže svojoj državi, promoviše nacizam, kao ni da bend prikuplja novac za naoružanje.

Podsjetićemo da IN4S oružani napad Rusije na suverenu državu Ukrajinu, koji je osudio gotovo cijeli svijet, naziva „specijalnom operacijom“ čiji je cilj „denacifikacija“ te zemlje. O tim narativima Kremlja, lažnim vijestima, dezinformacijama i teorijama zavjere koje je taj portal prenosio, pisali smo u više analiza.

Rat u Ukrajini počeo je krajem februara ove godine, nedugo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio vojnu operaciju u toj zemlji 24. februara. Nekoliko dana kasnije, velika većina zemalja članica Ujedinjenih Nacija osudila je ruski napad na Ukrajinu i sprovela sankcije, uključujući i Crnu Goru..

Sankcije prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu podrazumijevaju zamrzavanje imovine i ekonomskih resursa dijelu ruskih državljana i kompanija u Crnoj Gori i zabrana rada ruskim provladinim medijima.

U Ukrajini je od početka ruske invazije ubijeno 4.452 civila, dok je 5.531 ranjeno, objavila je 15. juna Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava. U saopštenju se dodaje da su stvarni brojevi znatno veći od prijavljenih, kao i da žrtve iz područja teških borbi tek treba da budu potvrđene. Do 3.juna podaci UNHCR-a govore da je tu zemlju napustilo oko 6,8 miliona stanovnika, dok je najmanje 7,7 miliona interno raseljeno.

Iz svega navedenog nikako se ne može izvući zaključak da Novi Sad slavi nacizam, kao ni to da je najveći festival u Srbiji promoter nacizma. Zbog toga, objava portala IN4S dobija ocjene dezinformacija i pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

In this article