Putinovo “strašno upozorenje svijetu” je izmišljeno

226

Diplomatski odnosi Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) obilježeni su oštrim izjavama, osuđujućim porukama, kao i međusobnim optužbama.  

U moru takvih informacija, vjerovatno bi prošla neopaženo i posljednja navodna izjava predsjednika Rusije, Vladimira Putina, da se ne spominje još jedna globalna kriza. 

U jednoj Fejsbuk objavi piše da je Putin na vojnoj konferenciji izjavio da SAD planiraju da pokrenu novu pandemiju koja će podrazumijevati i ptičije biološko oružje, a motiv je opstrukcija američkih predsjedničkih izbora. 

“Zapanjujuća optužba. U šokantnom preokretu događaja, ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je strašno upozorenje svijetu. Tvrdi se da se SAD, pod kontrolom operativaca države, sprema pokrenuti drugu pandemiju s ciljem ometanja izbora 2024. Ova zapanjujuća informacija otkrivena je tokom vojne konferencije za štampu u Rusiji, na kojoj su dužnosnici opisali navodnu zavjeru koja uključuje oslobađanje: Ptičjeg biološkog oružja”, navodi se u objavi. 

Drugi korisnik Fejsbuka podijelio je i skrinšotove članka na engleskom jeziku koji navodno potvrđuje Putinove riječi. 

Na zvaničnim veb sajtovima predsjednika Rusije ili Kremlja nije moguće pronaći izjavu, kao ni na zvaničnom nalogu predsjednika na društvenoj mreži X. Dodatno, ne postoje agencijski ili medijski izvještaji koji bi potvrdili da je Putin nešto slično rekao. 

Iz Fejsbuk objave nije jasno kada je održana vojna konferencija za medije tokom koje je Putin navodno razotkrio plan SAD-a, niti pretraga ključnih riječi pokazuje da je takva konferecija uopšte nedavno održana. 

Izjava potekla sa sumnjivog sajta 

Sporna Putinova izjava na engleskom potekla je sa vebsajta Chris Wick News. Skrinšotovi podijeljeni u Fejsbuk objavi su upravo sa ove stranice, na kojoj je tekst objavljen 29. juna. 

Osim pompeznog naziva sajta koji navodi na zaključak da je riječ o mediju, nema odlike ozbiljnog, kredibilnog medija. Recimo, u kategoriji “O nama” stoji još uvijek generički tekst koji je unaprijed definisan prije izrade sadržaja na vebsajtu. 

Slična tvrdnja je dan ranije, 28. juna, objavljena na poznat dezinformatorskom sajtu The People’s Voice. Međutim, osim u naslovu gdje je upozorenje o narednoj pandemiji pripisano Putinu, nigdje više se ne spominje predsjednik Rusije, nije je naveden njegov citat. U tekstu se zapravo kao izvor za ovu tvrdnju navodi govor ruskog general-potpukovnika i načelnika trupa za zaštitu od radijacije, hemijske i biološke zaštite, Igora Kirilova, koji je iznio svoje teorije o biolabaratorijama. 

Nakon par rečenica čitaocu je jasno da tekst na vebsajtu The People’s Voice predstavlja pregršt različitih, nepovezanih teorija zavjere. 

Fakt-čeking tim Lead Stories bavio se sličnim tvrdnjama koje su se pojavile na stranom govornom području, ukazujući da nijedan kredibilni strani izvor nije prenio navodnu izjavu ruskog predsjednika da SAD planiraju da sprovedu pandemiju sa namjerom da utiču na izbore. 

Tekst navodne Putinove najave koja se proširila na društvenim mrežama je, potvrđuje Lead Stories, generisan putem vještačke inteligencije. 

Foto: Lead Stories 

Ovo nije prvi put da se ruskom predsjedniku pripisuju lažne izjave. O sličnim slučajevima Raskrinkavanje je pisalo u više navrata (ovdje, ovdje, ovdje…) 

Zbog činjenice da nema dokaza da je Putin najavio narednu pandemiju kojom će upravljati SAD, objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.  

In this article