Ležaljke ne koštaju 150 eura, već su dio paketa koji se nudi za tu cijenu

Od početka ljetnje turističke sezone dio medija iz Srbije svojim čitaocima plasira članke sa opskurnim sadržajem na temu turističke ponude u Crnoj Gori.

442

Od početka ljetnje turističke sezone dio medija iz Srbije svojim čitaocima plasira članke sa opskurnim sadržajem na temu turističke ponude u Crnoj Gori.

Nakon što su čitaoce informisali da su vidjeli krokodile na Adi Bojani  iz portala Alo su pomoću senzacionalističkog naslova plasirali i  priču o preskupim ležaljkama na jednoj od crnogorskih plaža.

Iza naslova „Paprene cijene na plažama u Crnoj Gori Bahato Ležaljke 150 eura“, nalazi se sledeći sadržaj:„Cijene na crnogorskom primorju iznenadile mnoge.Koliko ste spremni da izdvojite za ležaljke i suncobran na ljetovanju? To je  tema o kojoj se stalno polemiše. Upoređujemo cijene u Crnoj Gori i Grčkoj, ali nikome na pamet ne pada vrtoglava cifra od 150 eura. Upravo tu sumu morate da izdvojite ako želite da odmarate na jednoj od plaža u Budvi. Naime, toliko se naplaćuje uživanje na plaži jednog hotela. Ali, uz ležaljke, suncobran i peškire, dobijate i bocu popularnog alkoholnog pića, ili ledeni čaj, voće i četiri flašice vode. U pitanju je plaža luksuznog hotela, koji ima pet zvjezdica. Cijena boravka kreće se od 970 eura pa na više.

Tekst je napisan na osnovu slike koju je objavio jedan od korisnika društvene mrežeTviter i koja je sastavni dio ovog članka.

Na slici se nalazi ponuda plažnog bara “Moet and Chardon Beach Bar” gdje se za 150 eura  nude dvoje ležaljke, sucobran, peškiri za plažu i flaša skupog pića Moet ili umjesto Moeta bokal domaćeg ledenog čaja, garniš voće i četiri  flaširane vode. Ovaj plažni bar je dio ponude  elitnog kompleksa “Dukley hotels & Resorts”.

U tekstu portala Alo nije navedeno o kojem je skupom piću riječ,a  prezentovan je sadržaj cjelokupne ponuda za 150 eura, dok se u naslovu aludira da samo ležaljke koštaju toliko.

Uz to, nema poređenja cijena između Crne Gore i Grčke iako se u tekstu navodi rečenica da upoređuju cijene između dvije države.

Pošto ležaljke ne koštaju 150 eura već su dio paketa koji se nudi za tu cijenu  što se ne vidi u naslovu teksta objavu portala Alo ocjenjujemo kao klikbejt. Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

__

Edit: 19.08.2021.

Portal ALO objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

18/08/2021

Ocjena:

Klikbejt