Ljekari se ne oslanjaju isključivo na uputstvo koje dolazi uz vakcinu

426

Nepovjerenje u zdravstveni sistem, farmaceutske kompanije i njihove proizvode prisutno je u brojnim sadržajima koji se šire u medijima, kao i na društvenim mrežama. Tvrdnje koje nastaju u takvim okolnostima često imaju za cilj dezinformisanje javnosti, kreiranje manipulativnih kampanja, širenje lažnih vijesti…

Uprkos tome što od početka procesa vakcinacije protiv koronavirusa postoje brojni relevantni izvori gdje je moguće pronaći zvanične, javno dostupne i tačne smjernice i objašnjena u vezi sa vakcinacijom – zdravstvenim vlastima se stalno spočitava da nema dovoljno informacija, da su pogrešno interpretirane, da navodno žele da sakriju istinu, prikrivaju podatke i sl… Na istom fonu je i Facebook objava kojom se sugeriše da su zapravo ljekari ti koji nemaju dovoljno informacija o vakcinama.

“Nešto ekstremno nije u redu’: Pedijatar upozorava na COVIDvakc.

Imam vladu koja mi govori da moram reći, ‘sigurno i efikasno’, a ako to ne učinim, moja dozvola je ugrožena. Kako da dam informirani pristanak pacijentima?” – opis je koji prati kratki video snimak.

Na snimku je prikazana američka pedijatrica i profesorica na Univerzitetu u Vašingtonu, Renata Mun, koja je tokom svog obraćanja pokazala bijeli papir označen kao “namjerno prazan” za koji je kazala da ga je pronašla u kutiji proizvoda mRNK.

Ona zajedno sa bivšim savjetnikom FDA Dejvidom Gortlerom, koji se takođe vidi i čuje na snimku, implicira da se ljekari i farmaceuti prvenstveno oslanjaju na informacije u uputstvima za vakcinu da bi informisali pacijente o svim rizicima i komponentama određene vakcine.

U prilog tome da ova tvrdnja nije istinita postoje brojni dokazi koji pokazuju upravo suprotno.

Informacije o vakcini protiv koronavirusa mRNA su javno dostupne na zvaničnim sajtovima proizvođača (ovdje i ovdje), kao i na sajtu Američke uprave za hranu i ljekove (FDA) (ovdje i ovdje).

Osim toga, informacije o vakcinama dostupne su i na sajtu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) (ovdje i ovdje).  

Dodatno, podaci o efikasnosti i bezbjednosti vakcina navedeni su u brojnim recenziranim člancima objavljenim u renomiranim naučnim časopisima (ovdje, ovdje…)

Ovim slučajem bavili su se i faktčekeri portala Lead Stories koji su zatražili od Uprave za bezbjednost ljekova i hranu (FDA), koja je po zakonu dužna da nadgleda proceduru vezanu za pakovanje vakcina i uputstava koja uz njih dolaze, da potvrdi da li je ikada našla i istražila slučajeve “namjerno praznih” papira koji su pronađeni u kutijama za vakcine. Međutim, još uvijek nijesu dobili odgovor na to pitanje.

Doktorica na snimku pominje i da “imamo porast miokarditisa, teških nuspojava…”

Da su slučajevi miokarditisa rijetko prijavljivni, te da se radi o manipulativno interpretiranim podacima pisali smo ranije.

Zbog činjenice da uputstvo koje dolazi unutar pakovanja u kojima se nalazi vakcina nije i ne može biti jedini izbor informisanja o sadržaju i bezbjednosti vakcina ova objava dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.


In this article