Nakon Stjepana Filipovića na meti revizionista se našao još jedan simbol borbe naših naroda za slobodu i bolje društvo, Koča Popović.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović je 27. maja na svom Facebook profilu objavio snimak za koji tvrdi da je jedan od rijetkih preživjelih snimaka Milovana Đilasa, Vladimira Velebita i Koče Popovića na pregovorima s Njemcima.

Uz snimak je objavio sljedeću poruku:

Njegovu objavu podijelili su korisnici Facebooka, na svojim profilima i u desničarskim grupama.

Njegovu objavu preuzeli su i portali In4s, Srpska istorija, Iskra, Vidovdan, Blic i ssr.org, sa naslovima:

Ko je na snimku?

Pretragom smo utvrdili da nije riječ o nekom novootkrivenom ekskluzivnom snimku, već da je u pitanju isječak iz dokumentarnog filma Konstantin Koča Popović iz 2015. godine koji je režirao Goran Marković. To je jedan od filmova iz serijala Titova soba tajni u produkciji Filmskih novosti.

Frejmovi iz ovog filma se već 2018. godine pojavljuju na internet forumima kao dokaz saradnje partizana sa Njemcima.

Na snimku se navodni Đilas i Velebit vrlo slabo vide, ali je zato navodni Koča dat u par krupnih kadrova.

Svakome dobronamjernom ko je pogledao ovaj snimak je jasno da osoba za koju se tvrdi da je Koča Popović nema njegove fizičke osobenosti, odnosno da to nije Koča Popović. Ipak, Raskrinkavanje.me je kontaktiralo režisera filma Gorana Markovića koji nam je izričito potvrdio da na snimku koji je korišten nije Koča Popović.

Šta znamo o martovskim pregovorima?

Martovski pregovori između partizana i Njemaca iz 1943. godine započeti su u Gornjem Vakufu, i nastavljeni u Sarajevu i Zagrebu.

Partizanska strana je vodila te pregovore u teškim uslovima, opkoljena sa svih strana od Njemaca, Italijana i četnika, u toku bitke na Neretvi gdje je hiljadama ranjenika i bolesnika prijetilo uništenje. Pored pregovora o razmjeni ratnih zarobljenika, sa Njemcima se razgovaralo o privremenoj obustavi borbi. Ipak, u osnovi ovih pregovora bilo je kupovanje vremena i taktiziranje obje strane.

Ono što partizani nijesu mogli znati jeste da iscrpljene njemačke jedinice uopšte nemaju namjeru da prelaze Neretvu i da je operacija Vajs još 10. marta bila završena.

Sem razmjene zarobljenika, martovski pregovori nijesu imali druge značajnije ishode.

Da nije napravljen dogovor o nenapadanju između Njemaca i partizana govori nam i to da je samo dva mjeseca kasnije njemačka komanda započela operaciju Švarc, kod nas poznatu kao Peta neprijateljska ofanziva ili Bitka na Sutjesci, u kojoj je u žestokim borbama poginulo preko 7.000 partizana.

Istorijska nauka niti jugoslovenski, britanski, njemački, italijanski ili drugi izvori nijesu zabilježili nikakvo zajedničko djelovanje partizana i Njemaca u Drugom svjetskom ratu. Takođe nije zabilježena nikakva materijalna pomoć partizanima od strane okupatora. Za razliku od ovoga, postoje nebrojeni istorijski izvori koji potvrđuju vojnu saradnju, naoružavanje i materijalnu pomoć četnicima, na čitavoj teritoriji Jugoslavije, od strane Njemaca, Italijana pa čak i ustaša.

Martovski pregovori svakako nijesu bili događaj koji su komunisti isticali i slavili, ali daleko od toga da su bili „skrivana tajna“, kako to revizionisti ističu. Tito je o suštini martovskih pregovora govorio u nekoliko navrata, a prvi put neposredno nakon njihovog okončanja, još 10. aprila 1943. O njima su svjedočili u knjigama i razgovorima i njihovi učesnici – Đilas, Popović i Velebit. Temom su se bavili i publicisti i istoričari, a Mišo Leković je 1985. objavio knjigu Martovski pregovori 1943, nakon koje je malo toga ostalo nepoznato.

Objavu na Facebook profilu Slavena Radunovića ocjenjujemo kao lažnu vijest, zato što je njena esencija snimak na kome nijesu navedeni događaj i njegovi akteri.

Ovu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave portala In4s, Srpska istorija, Iskra, Vidovdan, Blic i ssr.org ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Viralne objave: Lažna vijest | IN4s: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Srpska istorija: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Iskra: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Vidovdan: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Blic.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Savez Srba Iz Regiona: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti