Nacističke zastave u Poljskoj su sa seta snimanja filma 

1161

Ruska propaganda ne miruje, a nakon Ukrajine polako se prelazi na Poljsku. Već smo nekoliko puta pisali o neistinama koje se vežu za tu zemlju, a koje se uglavnom plasiraju sa kanala bliskih Moskvi. U centru Varšave osvanule su nacističke zastave. Propagandisti su požurili da ih stave u pogrešan kontekst.  

Društvenim mrežama brzo se proširila slika zastava sa kukastim krstom u centru glavnog grada Poljske. U jednoj od objava kaže se:  

Gde ide Evropa, ulice u Varšavi  

Ovakav video možda i ostavlja prostora za manipulacije. Ali, poljski mediji su veoma brzo odgonetnuli sve sumnje.  

U pitanju je scenografija sa snimanja filma. 15-og oktobra ulice Varšave zaista jesu osvanule okićene ikonografijom trećeg rajha, samim tim mogle su se vidjeti i nacističke zastave, kao i vozila iz perioda Drugog svjetskog rata, naoružanje.  

Jakub Leduhovski, iz gradske uprave je potvrdio:

U pitanju su scene sa snimanja istorijskog filma u Varšavi.

Poljski mediji saznaju da je radnja filma smještena u 1942., da ga režira japanski reditelj, te da je jedna od uloga povjerena poljskom glumcu Borisu Sicu. 

Cijela fama oko nacističkih zastava potekla je sa ruskog Telegram kanala “Izvestia”. Njegovi autori su povezali fašističke simbole sa poznatim poljskim političarem Donaldom Tuskom, kao i sa održavanjem kongresa desničarske partije KORWiN. Lider te partije, Slavomir Mencen, poznat je po desničarskim stavovima i izjavama, poput one: “Ne želimo Jevreje, homoseksualce, abortus, poreze i Evropsku Uniju”. 

Na kongresu partije koji se, zanimljivo, održao istog dana kada su i osvanule nacističke zastave u Varšavi, Mencen je izabran za novog predsjednika. 

Sa njim ili bez njega i uzimajući u obzir činjenicu da se u Varšavi snima film, a ne da neko širi fašističku ideologiju u Poljskoj, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.