Nema dokaza da je Zelenski iznajmljivao vilu Rusima

2639

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, koja traje više od pola godine, brojni mediji su se trudili da predsjednika te zemlje, Vladimira Zelenskog, diskredituju i predstave u što gorem izdanju. Kako je njegova prethodna, glumačka karijera podrazumijevala različite uloge, te su se fotografije i snimci često zloupotrebljavali, o čemu smo pisali u više analiza.

Ovog puta tvrdi se da je vilu u Toskani iznajmio Rusima, što je objavio portal IN4S:

Zelenskom mili „деньги”: Ruskom bračnom paru iznajmio svoju vilu u Italiji

IN4S se poziva na italijanski list Il Tirreno, gdje se navodi da je riječ o Rusima koji žive i rade u Londonu. Dodaje se da je izvjesna žena sa suprugom tu provela cijeli avgust, da govori ruski, te da je novinaru tog italijanskog lista, navodno, odgovorila sa ruskog broja. IN4S zato tvrdi da Zelenski igra po dvostrukim standardima.

Istu tvrdnju prenosi Mondo, Nultatacka.rs, Pravda.rs, Informer.

Sve te tvrdnje, međutim, nijesu potkrijepljene bilo kakvim dokazima ili izjavama ljudi o kojima se govori, već se samo pominju fotografije koje su se pojavile na društvenim mrežama, na kojima su navodno, ruski turisti u bašti vile, koje nismo uspjeli da pronađemo.

Pored navoda svjedoka, komšije, koji je za list rekao da je čuo da se u vili govori ruski jezik, a koji je tražio da ostane anoniman, italijanski list prenosi njegovu tvrdnju da je “u pitanju bila proslava dječjeg rođendana” i da je vidio dva para.

Odmah nakon što je italijanski list IL Tirreno objavio tu tvrdnju, agent za nekretnine iz agencije Forte dei Marmi Villas, Klaudio Salvini negirao je tu tvrdnju za list La Stampa i poručio da je riječ o lažnoj vijesti.

„Vila nije izdata ljudima ruske nacionalnosti, jer imamo nalog koji nam to kategorično zabranjuje. Možemo iznajmiti bilo kome, koji su druge nacionalnosti: Evropljanima, Amerikancima i tako dalje…“, ističe Salvini.

Agent objašnjava da je vila koja pripada supruzi Zelenskog registrovana na ime jedne italijanske kompanije, koja je u vlasništvu druge kompanije sa Kipra. Dodaje da je ona agenciji dala mandat da iznajme vilu sa tom klauzulom.

„Vila je ovog ljeta iznajmljena jednom paru, za koji ne znam da li borave u Londonu ili ne… Možda je neko u prolazu čuo da neko govori ruski i pretpostavio da su u kući Rusi. Ali, ja to kategorički poričem. Možda su bili gosti, ali ne oni koji su iznajmljivali”, poručio je Salvini.

Uzimajući u obzir to da pisanje IN4S-a, Monda, Informera, te portala Nulta Tačka, Pravda,  nije potkrijepljeno nikakvim dokazima, a da s druge strane imamo agenta za nekretnine, koji ukazuje da je riječ o neistini, te da vila predsjednika Ukrajine nije bila iznajmljena Rusima, ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 19.09.2022.

Portal Mondo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article