Nema prisilne vakcinacije u Australiji, u pitanju je sukob policije i demonstranata

1103

Pojedine svjetske države uvode niz mjera kojima bi navele što veći broj stanovnika da se vakciniše protiv COVID-19, a među njima je i Australija.

U ovoj državi uvedena je, između ostaloga, obavezna vakcinacija za pojedina zanimanja kod kojih je povećan rizik od zaraze, što je pokrenulo niz protesta koji i dalje traju.

Ovakve mjere i protesti su, kao po pravilu, okidač za dezinformatore na društvenim mrežama.

Na Fejsbuku se dijeli video hapšenja nekoliko građana uz tvrdnju da se radi o prisilnoj vakcinaciji u Australiji.

Video jeste snimljen u Australiji, ali nema baš nikakve veze sa prisilnom vakcinacijom. U videu se čuje prvo muški glas koji saopštava: „ovo je Viktorija park na Brodveju“ i „protest još uvijek nije počeo“.

Zapravo se radi o hapšenju učesnika protesta protiv novih mjera zaključavanja, koji se održao 27. jula.

Istraživački tim Rojtersa  takođe pojašnjava da je u pitanju sukob policije i demonstranata te da nema nikakve veze sa navodnom prisilnom vakcinacijom.

Rojters objašnjava i da je video sa natpisom da se radi o prisilnoj vakcinaciji prvi put postavljen na TikToku, ali da je odatle ubrzo izbrisan.

Zbog svega navedenog, ovu objavu smo ocijenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.