Nema dokaza da je Lazanski preminuo zbog vakcine

2129

Smrt gotovo svake poznate ličnosti u korona eri, na društvenim mrežama formira virtuelnu arenu, u kojoj se korisnici sukobljavaju brutalnim komentarima, zastupajući različite stavove.

Nakon neukusnih i netačnih objava o legendarnom muzičaru Zafiru Hadžimanovu, te političaru Milanu Bandiću, Fejsbukom kruže zlobne insinuacije o smrti Miroslava Lazanskog, ambasadora Srbije u Rusiji.

Nakon što su svi mediji prenijeli da je on 4. avgusta  iznenada preminuo, na Fejsbuk profilu Kraljevic Marko III je objavljena fotografija Lazanskog na kojoj se vidi kako prima rusku vakcinu- što je boldovano kao sporno. Podijeljena je više od 130 puta, a oni korisnici koji se javno deklarišu kao antivakseri su prokomentarisali, da je preminuo jer je primio vakcinu. Neki su otišli i korak dalje, pa su ironično potencirali da je “zabio autogol”.  

Lazanski je vakcinu, kako je to objavljeno u velikom broju medija u Srbiji, primio još 9 februara, dakle prije pola godine.

Svi kredibilni mediji u Srbiji prenijeli da je dugogodišnji novinar i vojno-politički komentator preminuo u svom domu u Beogradu, od posljedica srčanog udara, pojedini korisnici Fejsbuka njegovu smrt koriste kako bi podgrijali strah od navodnih nuspojava.

Kako je objašnjeno iz ugledne američke Mejo klinike, rizik od srčanog udara znatno je povećan za muškarce starije od 45 godina.

Takođe, u jednom od naučnih radova na sajtu Harvarda objašnjeno je da do odlaska u penziju, 70 odsto muškaraca i žena ima neku od kardiovaskularnih bolesti, infarkt, šlog ili hipertenziju, a rizik se povećava sa godinama.

Uzimajući u obzir sve činjenice,  ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.