Nesuvisle tvrdnje o vakcinaciji kao eksperimentu – Finska ne truje građane

1112

Poslata poruka, bez obzira na njen sadržaj, u samom startu zavređuje više pažnje i dobija više prostora u javnom diskursu ukoliko je njen kreator ili pošiljalac neko ko obavlja određenu javnu funkciju, bavi se umjetnošću, sportom, politikom…

Finski parlamentarac Ano Turtiainen održao je 9. juna govor o mogućem genocidu koji se navodno sprovodi u toj zemlji uz pomoć vakcina protiv koronavirusa. On je upozorio članove finskog parlamenta i medije da će “ukoliko nastave da zavaravaju građane bajkama o sigurnim vakcinama biti umiješani u nekoliko različitih zločina, od kojih najteži može biti čak i genocid”.

 Originalni video, sa transkriptom govora (engleski jezik) dostupan je ovdje.

On dodaje i da “uprkos ponavljanju medija do sada zvanično imamo nula smrtnih slučajeva od COVIDA u Finskoj“.

Da vakcine ne sadrže otrove, da postoje stroga prvila koja se odnose na sve faze razvoja vakcina, testiranja, uključujući i dozvole za distribuciju i stavljanje u promet, kao i o mnogim drugim dezinformacijama koje se odnose na bezbjednost vakcina pisali smo nebrojeno puta, a neke od analiza dostupne su ovdje, ovdje, ovdje, ovdje

U Finskoj su trenutno dostupne četiri vakcine i to Moderna, Fajzer, AstraZeneka i Džonson i Džonson i sve su odobrene za upotrebu. Detaljnije o tome kako se vakcina odobrava za upotrebu.

Informacija da u Finskoj nema smrtnih slučajeva takođe je netačna, jer je prvi slučaj zabillježen još 22. marta prošle godine, a trenutni podaci pokazuju da je u toj zemlji do sada od posljedica koronavirusa preminulo 1039 ljudi.

Kada je u pitanju vođenje statistike o broju preminulih od koronavirusa postoje jasno propisana pravila o kojima smo takođe ranije pisali i koja se primjenjuju u svim zemljama svijeta.

Ne postoje dokazi koji bi potvrdili tezu – da vakcinacija predstavlja eksperiment na ljudima, kako to često govore teoretičari zavjere.

Kada je u pitanju kvalifikacija vakcinacije kao “ekstremno ozbiljne sigurnosne prijetnje” takođe ne postoji nijedna studija niti istraživanje koje bi moglo potvrditi da vakcine mogu ostaviti bilo kakve dugoročne negativne posljedice po naše zdravlje, te samim tim ne može biti opravdana ni bojazan o ekstremnoj ugroženosti populacije.

Jasan je stav i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Zbog iznošenja tvrdnji da su vakcine eksperiment na ljudima, te da sadrže otrove, kao i pominjanja mogućeg genocida, ovaj sadržaj ocijenili smo kao teoriju zavjere zbog nedostatka relevantnih dokaza koji bi potvrdili bilo koju od ovih sumnji.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.