Dezinformacije i lažne vijesti o tome kako je lijek za koronu pronađen, svakodnevno čitamo u medijima. Ovog puta, vijest da se proizvodi lijek koji je spas protiv COVID-19 dolazi iz Srbije.

Informer je 18.04. objavio tekst sa naslovom

U tekstu se navodi:

Ovaj Informerov tekst prenijelo je više regionalnih medija: Alo, ATV, N1 Info, Kragujevčani, Luftika, RTS, Republika, Kosovo Online, Blic, Kurir

Raskrinkavanje.me je već pisalo o ljekovima koje su mediji proglašavali ljekovima za COVID-19, hidroksiklorokinu, meflokinu, interferonu alfa 2b… Prije nekoliko dana i u bosanskim medijima se pojavila vijest o proizvodnji lijeka malcovir, o čemu su pisale kolege iz Raskrinkavanje.ba.

Nažalost, lijek za koronu još uvijek nije pronađen. Ipak mediji nastavljaju da objavljuju dezinformacije o “novim” ljekovima, iako je Svjetska zdravstvena organizacija dala svoj jasan odgovor na ovu temu.

Na njihovom sajtu pronaći ćete konkretne i vjerodostojne odgovore na temu COVID-19.

Dakle, hlorokin nije lijek protiv koronavirusa. Lijek protiv koronavirusa u ovom trenutku ne postoji. Radi se na proizvodnji vakcine, rade se velika testiranja sa ljekovima svuda u svijetu kako bi se do pravog tretmana što prije došlo. Ne vjerujte svemu što pročitate u medijima.

Objavu sa portala Informer ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Portal Luftika objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 23.09.2020.

Informer: Dezinformacija | Alo: Dezinformacija | ATV: Dezinformacija | N1: Dezinformacija | Kragujevčani: Dezinformacija | Luftika: Dezinformacija,Demantovano | RT RS: Dezinformacija,Demantovano | Republika.rs: Dezinformacija,Demantovano | Kosovo Online: Dezinformacija,Demantovano | Blic.rs: Dezinformacija,Demantovano | Kurir: Dezinformacija,Demantovano