Lažna vijest o prisustvu Delta soja u Crnoj Gori

1572

Koronavirus u posljednje vrijeme bilježi brojne mutacije. Jedna od onih o kojoj se sve češće govori jeste nova varijanta kovida koja je prema riječima stručnjaka nastao u Indiji.

Nakon što se najprije nazivao indijski, taj soj ipak je dobio naziv Delta, a Svjetska zdravstvena organizacija se za taj korak odlučila kako bi se uklonila stigma iz dosadašnjeg naziva.

Novi soj svakako je razlog zabrinutosti zdravstvenih vlasti širom svijeta, naročito što iz dana u dan on biva zabilježen u mnogim evropskim zemljama.

Ipak, Delta soj još uvijek nije zabilježen u Crnoj Gori, kao što imamo priliku da čitamo u pojedinim medijima.

Ovaj članak podijeljen je i na fejsbuku u ovkiru objave zvanične stranice portala Oslobođenje.

Nije poznato tragom koje informacije je autor članka objavio da je u Crnoj Gori prisutan delta soj koronavirusa, jer takve podatke nije iznijela nijedna zdravstvena institucija u zemlji.

Suprotno ovim tvrdnjama, u srijedu 30. juna načelnica u Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti crnogorskog Instituta za javno zdravlje, Milena Popović Samardžić, kazala je da u Crnoj Gori nije registrovan Delta soj koronavirusa.

Da Delta soj kovida nije prisutan u Crnoj Gori, potvrđuje i Ministarstvo zdravlja na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Imajući u vidu da najsvježije informacije koje stižu od zdravstvenih institucija, potvrđuju da u Crnoj Gori nije prisutan oblik kovida – Delta soj, objavu portala Oslobođenje koja je podijeljena na fejsbuku, označavamo kao dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

______

Edit: 05. 07. 2021

Edit: 28.06.2021.

Portal Oslobođenje objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i dajemo im i ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.