Novi krug lažnih teorija osuđivanog doktora bez licence 

458

Popularnost teorija zavjera o koronavirusu i vakcinama polako opada, i to od početka rata u Ukrajini. No ipak, pojedini njihovi kreatori čine sve da se one aktuelizuju.  

Na Fejsbuk stranici Quo vadis Crna Goro objavljen je snimak u kome izvjesni Robert Jang govori o vakcinama protiv koronavirusa i 5G mreži.  Snimak prati sljedeći tekst:

Oni koji su primili “vakcinu” sada su priključeni na Internet Tela sa mogućnošću da budu stalno nadzirani kao i prilikom odašiljanja frekvencije od 28 Ghz budu kvantno povezani sa 5G tornjem, što znači njihovu trenutnu smrt, tj. oni mogu biti tako ubijeni.

Intervju u trajanju od nešto više od pet minuta, uradio je Set Holhaus, koji na Jutjub stranici ima emisiju „Čovjek u Americi“. Na Setovom sajtu navodi se da je njegov cilj da se bori protiv tiranije komunizma u Kini, koji se, kako ističe, preselio na američko tlo.     

Ko je Jang? 

Robert Jang se potpisuje kao doktor, bez drugih detalja o njegovoj biografiji. On nije nepoznat u našem svijetu dezinformacija. Janga smo krajem prošle godine poiminjali u jednoj analizi, gdje smo došli do podatka da je riječ o poznatom teroretičaru zavjere i koji je sklon širenju dezinformacija.   

Tada smo otkrili da je američkoj javnosti poznat kao prevarant koji je, između ostalog, zarađivao milione prodajom lažnih medicinskih ljekova oboljelima od raka. Odslužio je i zatvorsku kaznu zbog rada bez ljekarske dozvole. U sklopu nagodbe o priznanju krivice, Jang je morao javno na sudu da prizna da nije mikrobiolog, hematolog, medicinski ili naturopatski ljekar ili školovani naučnik.  Krajem 2018.godine u tužbi koju je protiv njega podnijela žena oboljela od raka, koju je liječio “alkalnom terapijom”, određeno mu je da plati odštetu od 105 miliona dolara.  

Prije pola godine, opet je bio u žiži javnosti zbog nove tužbe zbog liječenja bez dozvole.  

Koje su njegove tvrdnje?  

U video snimku Jang tvrdi da je još od 1998.godine počeo da izučava kako elektromagnetne frekfencije utiču na čovjeka. Tvrdi da da su 5G tornjevi biološko oružje, kao i da vakcine sadrže grafen, preko koga se, kako ističe, može uticati na vakcinisane.  

O teorijama zavjere vezano za 5g mrežu pisali smo nebrojeno puta. Tada smo navodili relevante izvore, poput Svjetske zdravstene organizacije, čiji eksperti su objasnili da je 5G ili peta generacija, najnovija tehnologija bežičnih mobilnih telefona, koja se prvi put široko razvila 2019. godine. Nakon brojnih istraživanja, utvrđeno je da nema štetan uticaj na zdravlje ljudi, pa zato naučnici smatraju da je ideja o vezi između COVID-19 i 5G „potpuna glupost“, koja je biološki nemoguća. 

Oni dodaju da radiotalasi mogu poremetiti fiziologiju tijela usljed zagrijavanja, kao i da je količina energije koju emituje 5G mreža izuzetno mala, pa stoga ne može da predstavlja “biološko oružje”, što je tvrdnja gorepomenutog doktora.  

Druga trvdnja koja se odnosi na grafen, takođe je više puta bila u fokusu naših analiza. Tada smo istraživali sastojke svih vakcina koje su prisutne na našem tržištu i došli do podatka da grafen među njima, ta da je riječ o neutemeljenim tvrdnjama pojedinaca.  

Svi nalazi jasno ukazuju da je riječ o teoriji zavjere samozvanog doktora, koji se suočava sa novim tužbama zbog liječenja kancera bez ljekarske dozvole. Ovoj objavi dajemo ocjenu i lažna vijest.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article