Sezonske dezinformacije: Strah od buke

1679
strah od buke

Osim toliko željenih turista, prvi vjesnici ljetnje sezone u Crnoj Gori su i pojedini regionalni portali, koji godinama sinhronizovano dezinformišu javnost. Nakon već oprobanog zastrašivanja ajkulama i prljavim morem, na red je došao i strah od buke.  

Naime na portalu Mondo je 19. jula objavljen tekst u čijem nadnaslovu se ističe kako u Crnoj Gori vlada panika, te da se „ovako nešto nikada nije desilo“. Sve to prati naslov:

TURISTI BEŽE IZ CRNE GORE, ODMAH DONETA HITNA MERA! Ovaj problem ih MUČI GODINAMA, rešavaju ga da spasu debakl od sezone 

U nastavku se ističe da se „hotelijeri i ugostitelji suočavaju sa problemom turista koji masovno odlaze sa letovanja u Crnoj Gori“.  

Suština teksta u modernom svijetu manje je bitna od klikova, pa samo oni uporni došli su do nastavka teksta i saznanja da je Udruženje hotela dalo svim crnogorskim opštinama rok da do 19.7. počnu s primjenom Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, u dijelu koji se odnosi na zaštitu od buke, i najstrožije sankcionišu prekršioce. 

Predstavnici udruženja hotela Crne Gore su poručili da će u slučaju da se nastavi kršenje tog zakona, podnijeti prijave nadležnim organima i odštetne zahtjeve prije utuženja, i o problemima obavijestiti Evropsku komisiju. 

Pozivaju sve hotelijere i gastronome da prijave buku i nelegalne djelatnosti u turizmu putem posebnog linka, na osnovu kojeg će se prijave dalje procesuirati anonimno. Takođe, pozivaju sve privrednike u turizmu da se pridruže posebnoj Viber zajednici za dalju koordinaciju aktivnosti i mjera.  

Tačno je da postoji problem sa bukom u pojedinim gradovima na crnogorskom primorju, o čemu je bilo riječi na sastanku predstavnika mjesnih zajednica “Stari grad” i “Gospoština”, ugostitelja, hotelijera i mještana. Međutim, kada se pogleda saopštenje Udruženja hotela, sigurno je da nema mjesta konstataciji portala Mondo „da vlada panika u Crnoj Gori“ zbog toga što se svi pozivaju da poštuju Zakon o turizmu i ugostiteljstvu.  

Crnogorski mediji izvještavaju ovih dana o lošem špicu sezone, naročito u Budvi gdje boravi čak petina trurista manje nego prošle godine.  

Kao glavni razlozi se navode odsustvo ukrajinskih i ruskih turista, loša avio-povezanost, visoke cijene.

“Visoke cijene, loš kvalitet, niskoplatežni turisti – nema iznenađenja zbog ovakvog stanja stvari”, kaže profesor turizma Rade Ratković za Radio Slobodna Evropa (RSE). 

Problem buke muči crnogorski turizam već decenijama, što su upravo u pomenutoj akciji istakli crnogorski hotelijeri. No, ipak ne stoji tvrdnja iz naslova da turisti bježe iz Crne Gore zbog problema buke.  

Zbog toga, ovoj objavi dajemo ocjenu pristrasno izvještavanje.  

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. 

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu. 

Edit: 23.7.2022.

Portal Mondo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article