Septembar u medijima

1000

Dijeljenje dezinformacija i lažnih vijesti o virusu korona nastavilo se i u mjesecu septembru.

U septembru smo imali najveći broj dezinformacija o pandemiji, koje su nam došle od određenog broja ljekara koji među svojim pratiocima na društvenim mrežama, kao i u medijima, šire teorije zavjere.

Doktorka Lidija Gajski širila je tvrdnje da se podaci o broju zaraženih lažiraju, da se od COVID-19 ne umire, kao i da PCR testovi nisu ni precizni ni efikasni.

Bivša poslanica u Narodnoj skupštini Srbije, bivša ministarka zdravlja i profesorka na Medicinskom fakultetu, Nada Kostić, opet je u jednom od svojih javnih nastupa iznijela sporne tvrdnje o koronavirusu. Kostić je ponovila svoje, ali i opšte poznate teorije zavjere o 5G mreži, antenama oko Sajma u Beogradu, osvrnula se i na globaliste, Bila Gejtsa i Soroša, koji upravljaju svijetom i odgovorni su za „projekat COVID-19“ iza kog stoji namjera da se uništi vjera i ostane ateizam, pa nastane nihilizam. Objave hrvatske pedijatrice Nade Jurinčić o koronavirusu i razlozima njegovog nastanka koje su portali za provjeru činjenica analizirali više puta proteklih mjeseci i dalje ne prestaju da se šire društvenim mrežama.

Skepticizam prema vakcinama i dalje je prisutan uprkos širokom medicinskom konsenzusu o značaju i neophodnosti vakcinacije. Tako se društvenim mrežama dijelio snimak u kojem se daju lažne informacije da vakcine sadrže  štetne sastojke, toksini, zagađivači, DNK materijali za izmjenu, RFID identifikatori, agensi koji uzrokuju sterilnost ili su kancerogeni. Korisnici društvenih mreža su dijelili snimak iz novembra 2019. godine u kojem je američki pedijatar, Lorens Palevski (Lawrence Palevsky) govorio je o prisustvu aluminijumskih nanočestica u vakcinama i njihovom potencijalnom lošem uticaju po zdravlje ljudi.

Glavni akter u još jednom viralnom videu na Fejsbuku je i  italijanski ljekar Roberto Petrela sa svojom teorijom zavjere da je COVID-19 smišljen za smanjenje ljudske populacije, i američka doktora Džudi Majkovic koja je tvrdila da ”ŠIŠMIŠ sa KORONOM nije kupljen na pijaci, već je KOVID je “pobegao” iz laboratorije!’’

U Crnoj Gori je pokrenuta peticija protiv nošenja maski u školama ili, kako navode pokretači inicijative “protiv ovog suludog globalnog plana, koji će nas počistiti sa lica zemlje”. Samozvani crnogorski stručnjaci su došli do netačnog “otkrića” da je „na broj testiranih u Crnoj Gori, koliki god bio, 20 odsto oboljelih”.

Dezinformacije i lažne vijesti uzrokovane su i izbornim danom u Crnoj Gori.

Izborni dan u Crnoj Gori protekao je u mirnoj atmosferi, bez većih nepravilnosti i bez incidenata. Međutim, u pojedinim medijima i na društvenim mrežama imali smo priliku da vidimo mnogo lažnih vijesti koje su najavljivale katastrofične scenarije.  Na društvenim mrežama pojavila se fotografija na kojoj piše da građani treba da se čuvaju, jer će hemijske koje budu u glasačkoj kabini biti magične, i prepravljaće ono što su htjeli da zaokruže. Ova pojava se, očigledno, nije evidentirala ni u domaćim ni u međunarodnim izvještajima sa izbornog dana. Na društvenim mrežama i pojedinim regionalnim medijima, dijeljena su upozorenja građanima da se političke partije iz crnogorske vlasti pripremaju na napad na građane i da su u ovoj svojoj namjeri angažovali i policiju i pripadnike vatrogasne jedinice.

Ovi lažni navodi demantovani su i bez reakcija optuživanih, jer se do kraja izbornog dana nije dogodio nijedan incident koji bi ličio na pomenute. Izbornu noć obilježio je izlazak na ulice – ali sa ciljem proslave izbornog rezultata pobjednika izbora.

I nakon izbora smo, početkom septembra, čitali o tome kako se neredi spremaju u Crnoj Gori. Mediji su pisali da huligani iz Hrvatske dolaze da naprave haos u Crnoj Gori, da će neredi dovesti do vanrednog stanja,  i da su sa strane došli plaćenici u bijelom poršeu kako bi doprinijeli u pripremi ekstremnog scenarija. Uprkos neprovjerenim i neutemeljenim pisanjima medija, tranzicija vlasti u Crnoj Gori se odvija mirno.

Korisnicima Facebooka se pokušalo manipulisati i nakon konstitutivne sjednice u Skupštine Crne Gore kada je dijeljen video svečanog izvođenja himne u kome je vizuelni dio autentičan, ali pjesma koja se čuje u videu nije zvanična crnogorska himna, već jedna od verzija pjesme koja se izvodila na protestima SPC.

Ne vjerujte sve što pročitate u medijima, a pogotovo ne vjerujete svemu što pročitate na društvenim mrežama. Njima se vijesti najbrže šire, one lažne još brže, dovode u zabludu i tjeraju na donošenje pogrešnih zaključaka.


Čitajte pažljivo.