Protesti i laži: Njemačka policija nije upozoravala na opasnost vakcine

1424

Nakon pandemije koronavirusa, pojava vakcine kojom bi se ona mogla suzbiti najveći je događaj u savremenom svijetu. Kao takav, po pravilu, pokrenuo je niz neistina o vakcini.

Nova neistina ovoga puta stiže iz Njemačke, a put do publike iz našeg regiona našla je preko dežurnih Fejsbuk dezinformatora.

U videu koji je objavljen sa neke vrste razglasa čuju se poruke na njemačkom jeziku: „Nemojte se vakcinisati. Vakcine protiv korone nisu sigurne“. 

U opisu videa tvrdi se da „njemačka policija pomaže da se upozori na opasnost primanja novih vakcina“.

Svakako to nije tačno. Ove poruke su se čule na protestu u Frankfurtu, održanom 3. januara, ali ih svakako nije uputila policija preko razglasa.

Kako je pojasnio njemački DPA, portal za provjeru činjenica, ova „upozorenja“ dolazila su od učesnika protesta, a ne od policije koja je samo obezbjeđivala skup. DPA je objavio i fotografiju automobila sa uređajem za razglas sa kojeg su dolazile poruke protiv vakcinacije.

Takođe, policija je demantovala da su policiajci učestvovali na protestu, poručujući da je u pitanju lažna vijest.

Ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest