Nacista na viralnoj fotografiji nije otac Klausa Švaba

2235
klaus-svab-nacista

Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma, Klaus Švab, dežurni je krivac teoritačiraima zavjere za sve aktuelne krize u svijetu.

Pripisuje mu se da želi da smanji svjetsku populaciju i da ljude smatra „beskorisnim izjelicama“, da voli da se u javnosti kreće obnažen

Sada mu se pokušava pripisati i da je njegov otac bio nacista – povjerenik, ni manje ni više, nego Adolfa Hitlera.

„ŠVAB i ćale mu…… Osnivač svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab na slici levo. Desno je njegov otac, Hitlerov poverenik, industrijalac i fašista Eugen Švab. Klaus je rođen u Hitlerovoj Nemačkoj 1938. godine. Njegov otac je tada bio šef Escher- Wiss, strateške kompanije nacističke Nemačke, i imao je svoj kooncetracioni logoor…..“, navodi se u viralnoj objavi.

Ipak, na fotografiji se ne nalazi Eugen Švab, već Valter Dibilaš. To je potvrđeno na mnogim vebsajtovima i forumima koji se bave Drugim svjetskim ratom, a do rezultata se dolazi prostom obrnutom pretragom fotografije.

Dalje, pretragom Dibilaša na Guglu dolazi se do fotografija istog čovjeka.

Kako piše naš partnerski portal, Faktograf, otac Klausa Švaba bio je generalni direktor inženjerske firme „Escher Wyss“ koja je imala sjedište u Cirihu. Ipak, napominju da su novinari njemačkog dpa sproveli istraživanje i otkrili da je Eugen Švab bio član nekih nacionalsocijalističkih organizacija.

AFP je, sa druge strane, kontaktirao Institut za savremenu istoriju (IfZ) u Minhenu iz kojeg im je rečeno da dokumentacija ne pokazuje da je ovaj nemački industrijalac bio nacista.

„Prema podacima, on nije čak bio ni član nacističke partije (NSDAP). U podacima o članovima NSDAP-a, sistem za onlajn pretragu nemačkih federalnih arhiva ne nalazi Ojgena Vilhelma Švaba rođenog 27. aprila 1899. već pet drugih ljudi pod imenom Ojgen Švab, sa drugim datumima rođenja“, kazao je za AFP dr Nils Vajze.

Svakako, na fotogtafiji nije otac Klausa Švaba, što znači da je u pitanju lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article