Vakcinacija ne može promijeniti boju krvi

917
vakcinacija-lazna-vijest

Od kako je krenula imunizacija naslušali smo se različitih nesitina o posljedicama koje navodno nosi vakcinacija – od neplodnosti do smrti. 

Neke od takvih tvrdnji iznova nalaze svoj put do publike na društvenim mrežama. 

Jedna od njih je i tvrdnja da krv vakcinisanih izgleda drugačije od krvi onih koji nisu priminli vakcinu.

Ova tvrdnja se „ilustruje“ fotografijom dvije kese krvi – na svjetlijoj piše da je krv nevakcinisane, a tamnijoj da je krv vakcinisane osobe. 

Da nije moguće da vakcinacija utiče na boju krvi potvrdila je i Skajler Džonson sa Hantsmen instituta za kancer pri Univerzitetu u Juti.

Ne postoji teorijska ili biološka mogućnost da vakcina može promijeniti boju nečije krvi“, kazala je ona za Rojters.

To je potvrdio i doktor Pol Strendžers konsultant u Internacionalnoj asocijaciji za plazmu i frakcionisanje je jasan – vakcina ne može promijeniti boju krvi.  

„Vakcinacija pojačava koncentraciju specifičnih antitijela u ljudskom tijelu. Antitijela nemaju boju“, precizirao je on.

Isto kaže i doktor Pol Uc, profesor imunologije i reumatologije koji vodi istraživačku laboratoriju na Univerzitetu Stenford.

„Boju određuje količina kiseonika u krvi i to je vrlo promjenljiva stvar“, rekao je on.

Dakle, krv ne mijenja boju nakon vakcinacije, a vakcinisane osobe smiju donirati krv, što smo objasnili u više članaka

S obzirom na sve navedene činjenice, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article