Analitičari, menadžeri i „korona stručnjaci“ i dalje šire dezinformacije

Na Facebooku je proteklih dana dijeljen video – segment intervjua Saše Borojevića, kog mediji predstavljaju kao menadžera, analitičara i medijskog stratega, za kanal Balkan info. Video je u okviru Facebook grupa sa ukupno oko 600.000 pratilaca podijeljen 75 puta, pokazuju podaci aplikacije CrowdTangle. Na YouTube kanalu Balkan info, na kom je objavljen kompletan intervju, u …

1261

Na Facebooku je proteklih dana dijeljen video – segment intervjua Saše Borojevića, kog mediji predstavljaju kao menadžera, analitičara i medijskog stratega, za kanal Balkan info.

Video je u okviru Facebook grupa sa ukupno oko 600.000 pratilaca podijeljen 75 puta, pokazuju podaci aplikacije CrowdTangle.

Na YouTube kanalu Balkan info, na kom je objavljen kompletan intervju, u opisu videa stoji:„Gost emisije „Intervju“ bio je Saša Borojević, čovek koji se godinama bori protiv pozorišta u kome vladajuće elite koriste sva dostupna sredstva manipulacije pretvarajući ljude u marionete i poslušnike. U pozorištu iza kojeg stoji „Duboka država“, pod direktnim uticajem Vatikana i satanista, pojedinac je samo nevina žrtva čiji se opstanak dovodi u pitanje. Saša je analitičar i medijski strateg, savetnik u Internacionalnoj policijskoj asocijaciji Srbije i direktni potomak vojvode Ivana Borojevića. Preporučujemo da pogledate ceo intervju i saznate više o brojnim zanimljivim temama.“

Borojević u intervjuu prenosi svoje iskustvo sa, kako kaže, navodnim korona virusom, pritom iznoseći nekoliko spornih tvrdnji.

On tvrdi da je, po povratku u Beograd iz šume, dobio temperaturu, ali da se nije testirao na koronavirus, već da su mu nalazi krvi pokazali postojanje upale. Nakon što mu, kako tvrdi, antibiotici nijesu pomogli, počeo je tri puta dnevno da uzima mješavinu srebrne vode, povidon joda, kapi čajevog drveta i hidrogena.

Ova njegova preporuka o konzumaciji alternativnog lijeka već je bila predmet analize fektček platformi, nakon što je Borojević u objavi na svom Facebook profilu tvrdio da ova mješavina sastojaka „liječi COVID-19, grip, infekciju uva, nosa i grla, alergije, astmu, bolesti organa za varenje“, kao i da stvara ogroman imunitet.

Medicinske dokaze za djelotvornost ovog lijeka nije priložio, a nije ih moguće ni pronaći internet pretragom, dok, sa druge strane, brojna naučna istraživanja i medicinski stručnjaci upozoravaju na izvjesne zdravstvene komplikacije do kojih može doći zbog konzumiranja nabrojanih supstanci. Američki portal o zdravlju Healthline analizirao je u jednom članku da li je zaista bezbjedno piti hidrogen, odnosno vodonik-peroksid. U tekstu se ističe da nema nikakvih naučnih dokaza da se pijući hidrogen može učiniti bilo šta dobro za zdravlje. Naprotiv, mnogobrojni naučni radovi su pokazali da ispijanje hidrogena može biti veoma opasno. Neke od mogućih zdravstvenih komplikacija su problemi sa disanjem i ozbiljna oštećenja crijeva, a u nekim slučajevima posljedice mogu biti i smrtonosne.

Iako je srebrna voda (koloidno srebro) našla široku primjenu u alternativnoj medicini, američka Uprava za hranu i ljekove je 1999. i 2009. godine u saopštenju za javnost navela da „nema dokaza koji bi ukazali na jasnu zdravstvenu korist koloidnog srebra“. S druge strane, postoje naučni dokazi o zdravstvenim rizicima povezanim s konzumiranjem srebrne vode. Američki Nacionalni instituti za zdravlje upozorava ljude koji piju koloidno srebro da postoji šansa da se izlažu dugoročnom riziku za zdravlje. Treći sastojak Borojevićeve mješavine, rastvor povidon joda, prema uputstvu Agencije za ljekove i medicinska sredstva Srbije, namijenjen je samo lokalnoj primjeni na koži (dakle na koži, sluzokoži i oku).

Njegov sljedeća sporna izjava, nakon što je rekao da je svoju krv poslao jednom ruskom institutururu na analizu, glasi:„Ja sam dobio trovanje krvi, dakle, to se zove trovanje bojnim otrovom, koji u telu izaziva čišćenje na nivou ćelije, gde sama ćelija pravi virus. Tj, to mi zovemo virus, ona pravi egzozom, ja nisam ni znao šta je taj egzozom, a ona pravi to da bi se očistila. Onda joj mi dodamo na sve to antibiotik, koji je takođe otrov, ali otrov ako je u malim dozama može da leči. Međutim, antibiotik se u bukvalnom prevodu, ne znam jeste li vi to znali, zove – protiv života, anti – bio. Dakle, mi pijemo nešto što se zove protiv života. I onda dolazimo do mnogo težeg čišćenja tog otrova, dakle, otežavajućeg.“

Povezivanje egzozoma i virusa nije novitet među teoretičarima zavjere, iako je među domaćim, odnosno regionalnim promoterima zabluda, relativno nova pojava.

Florencija Menai, biološkinja sa Instituta za virusologiju i tehnološke inovacije, koja je stručnjak za proučavanje egzozoma, objasnila je za Checqueado da, iako egzozomi imaju sličnosti sa virusima, poput njihove male veličine, njihova priroda je veoma različita.„Egzozomi nijesu infektivni, a ako analizirate egzozome neinficirane ćelije, tamo ne biste trebali naći nijednu komponentu virusa“, kaže ona.

Pojašnjava da egzozomi takođe imaju lipidni dvosloj, poput virusa, ali da je njihov sastav drugačiji, nemaju oblik korone, a kroz elektronski mikroskop izgledaju drugačije od izgleda koronavirusa.

I biološkinja sa Univerziteta u Buenos Airesu Julieta Alcain navodi da je egzozom poput svojevrsne ekstra male „vrećice“ koja se odvaja od ćelija i koja obično sadrži neki materijal iz te ćelije: to su načini da ćelije međusobno „komuniciraju“, a ono što je unutra obično nije obično patogeno ili opasno.

U vezi sa tim da li bi egzozomi mogli biti povezani sa COVID-19, objasnila je da to  nema nikakve veze, jer je COVID-19 uzrokovan virusom koji ima potpuno drugačiji sastav i koji nije egzozom.

Borojević se u svom izlaganju osvrnuo i na maske:„Da li maska štiti ne znam, ali evo Nemačka je od srede ukinula nošenje maske na radnim mestima, jer su imali medicinski dokaz da je maska mnogo više štetila nego što ih je izlečila i da imaju mnogo više obolelih od respiratornih infekcija, od nečijih drugih osim korone.“

Nakon što se društvenim mrežama proširila vijest da je njemačka savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, odnosno glavni grad Dizeldorf presudio da je obavezno nošenje maski nezakonito, fektčekeri su utvrdili da takva informacija nije tačna.

Grad je 4. novembra izdao uredbu kojom se zahtijeva da se maske nose na cijelom gradskom području, uz smjernice o nošenju maski iz aprila, koje su podrazumijevale nošenje maski u većini zatvorenih javnih površina. Upravni sud u Dizeldorfu je 10. novembra utvrdio je da je novo pravilo o nošenju maske po cijelom gradu previše uopšteno i nedovoljno precizirano, nakon čega su smjernice za Dizeldorf ažurirane narednog dana i naloženo obavezno nošenje maski u urbanism područjima na kojima istovremeno boravi veliki broj ljudi. Što se tiče obaveze nošenja maske na radnom mjestu, u smjernicama piše da se u kancelarijama obaveza nošenja maske primjenjuje samo ako postoji kontakt između ljudi bez poštovanja minimalne udaljenosti.„Pokrivanje usta i nosa je preporučljivo u svakom slučaju kada se ne može održati minimalna udaljenost od 1,5 metra“, kaže se u smjernicama.

Tvrdnju da postoji medicinski dokaz da je maska mnogo više štetila nego što je liječila se ne može potkrijepiti validnim podacima. Upravo suprotno, istraživanja su pokazala da su maske za lice smanjile broj novoregistrovanih COVID-19 infekcija sa 15% na 75% tokom perioda od 20 dana nakon njihovog obaveznog uvođenja. Na osnovu različitih procjena, zaključuje se da maske za lice smanjuju dnevnu stopu rasta prijavljenih infekcija za oko 47%.

Kao što smo više puta pisali u okviru posebnih analiza, paušalne tvrdnje o štetnosti maski po ljudsko zdravlje nijesu utemeljene niti tačne.

Borojević dalje u intervjuu kaže:„Imamo još jednu situaciju gdje SZO preporučuje nasilno testiranje dece od 2021. godine. Nasilno, preporučuje. To je brže-bolje uradio Liverpul koji je odma krenuo u primenu svega toga, i imamo sad situaciju prvu da bez pristanka roditelja u Liverpulu, uz prisustvo vojske, se deca testiraju na koronu.“

Informaciju o nasilnom testiranju djece od naredne godine, i to po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, nije moguće pronaći, dok je tvrdnja o nasilnom testiranju djece u Liverpulu, bez pristanka roditelja, netačna.

U tekstu The Guardian-a se navodi da su škole koje su odabrane za testiranje počele slati pisma roditeljima, a da je u jednom od njih pisalo da zbog „izazovnih i neviđenih okolnosti“ neće biti moguće dobiti dozvolu roditelja na normalan način, a da bi, umjesto toga, roditelji trebalo da se izjasne pismom. Međutim, gradsko vijeće Liverpula je saopštilo da je pismo  reklo je da je pismo povučeno jer je netačno i da nijedno dijete neće biti testirano bez pristanka roditelja.

Ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu „Dezinformacija“ dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži „miks“ činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ova objava dobija i ocjenu teorija zavjere. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Dezinformacija,Teorija zavjere

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

14/12/2020

Ocjena:

Dezinformacija, Teorija zavjere