Antivakcinaška galaksija Milojka Pantića

984

Korišćenje stečenog ugleda u promociji ličnih stavova nije rijetkost. Posebno kada se predstavljaju neutemeljene tvrdnje o temama koje nisu u domenu nečijeg posla. Tako su za koronavirus postavljali dijagnoze i terapije razni, od novinara do političara.

Na jednoj Facebook stranici  pojavio se trominutni isječak iz emisije Sportska Galaksija, čuvenog sportskog komentatora Milojka Pantića, u kojem se on direktno obraća predsjedniku Srbije i poručuje da se neće vakcinisati navodeći javnost na isto. To objašnjava sljedećim riječima.

Ipak brojne studije koje su rađene prethodnih mjeseci pokazale su da je među vakcinisanima manja stopa smrtnosti i da nije zabilježen slučaj koji pokazuje da je vakcina uzrok smrti

Naime, desetominutna emisija objavljena 15. novembra može se izvorno pronaći i na YouTube-u ali nije jedina u kojoj ovaj sportski komentator iznosi otvorene tvrdnje kako je koronavirus zavjera moćnika, kako se stanje pogoršalo pojavom vakcina te da je u pitanju najobičniji virus. U poslednjem originalnom videu ismijava i mjere.

Iako smo već raskrinkali njegove prethodne navode izgleda da nije dovoljno jer naviru novi koji pronađu put do društvenih mreža, pa je ovaj video pregledan više od 18 hiljada puta a komentari se kreću u domenu od ,,Tako razmišlja čovjek koji ima mozak” do ,,Pelcovan si ti u mozak.” Ipak u toj promociji nije sam, uvijek se nađe neko da zagovara neistine o vakcinaciji.

Pantić u svom monologu traži pojašnjenje za, kako kaže, paradoks.

I tvrdnje da je vakcina “eksperiment” raskrinkali smo ranije. Takođe, objasnili smo i da proces stvaranja vakcine nije “zbrzan”.

No, stručnjaci poput virusološkinje Kindi Djuk pojašnjavaju da djelovanje vakcine zahtjeva vrijeme ali i da ,,što se duže prenosi virus sa čovjeka na čovjeka više varijanti će se pojavljivati.” Otuda i brže mutacije virusa. A da vakcine uzrokuju brže širenje koronavirusa i nastanak novih sojeva poput delta soja, isključuju i drugi stručnjaci, pojašnjavajući da su aktuelne mutacije nastale u zemljama sa niskom stopom vakcinacije: Indiji, Brazilu i Južnoj Africi.

Takođe, SZO je nedavno objavila Savjete za javnost o Covidu 19 navodeći da vakcina spašava život, a kako smo istražili, nema podataka da su vakcine štetne, samo preporuka da se i nakon vakcinacije treba pridržavati mjera jer vakcina može spriječiti ozbiljne bolesti i smrt iako još uvijek nije poznato u kojoj mjeri sprečava da se zarazite.

Zbog svih relevantnih i sprovedenih studija, te stučnjaka koji ističu da vakcinacija nije nikakav skriveni cilj već jedino rješenje u borbi protiv nemilosrdnog protivnika, sadržaj video snimka koji je prenijela na početku pomenuta stranica označavamo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.