mrna-vakcine-lazna-vijest

Iako su u poslednjih skoro godinu dana više puta razoblične dezinformacije koje je doktor Višeslav Hadži Tanović saopštio na temu vakcina protiv koronavirusa, PCR testovima i stopi smrtnosti od korone društvenim mrežama ne prestaje da se širi video snimak u kome Hadžitanović iznosi svoje tvrdnje.

Naime, riječ je o skoro petominutnom video snimku koji je dio iz televizijskog gostovanja u jutarnjem programu TV Prva 22.decembra 2020.godine.

Djelove tog intervjua koji su dijeljeni odmah nakon gostovanja razobličili smo u januaru, kao i kolege iz bosanskog Raskrinkavanja, pa onda još jednom krajem septembra.

To, ipak, nije spriječilo da se objava iznova nađe na fejsbuku.

”Poslušajte obavezno…Čovjek je umro iznenada  prije 12 dana..Kadriolog Hadži Tanović je bio redovni profesor kardiologije Američkog Medicinskog fakulteta u Beogradu, član Njujorške akademije nauka, član Srpske kraljevske akademije inovatora i naučnika, član Teksaškog instituta za srce u Hjustonu i član Evropskog udruženja kardiologa… budite TV drugima….”, navodi se u opisu objave.

Objava je podijeljena 320 puta na toj društvenoj mreži.

Vakcina ne mijenja DNK i ne utiče na plodnost

Hadži Tanović tvrdi da je vakcina protiv koronavursa po prvi put ”vakcina koja u sebi ima gensku šifru i koja može da mijenja gensku strukturu čovjeka, te da su na to stručnjaci upozorili”.

“Ti kad ubaciš genetski modifikovan lijek ili vakcinu itd, mi ne znamo kakve će biti posledice. Kod čovjeka to do sada nije rađeno.Mi sada po prvi put imamo genetski modifikovanu vakcinu koja se ubrizga i kakve će biti posledice po čovjeka koji sada živi, po njegovu mogućnost da stvara potomstvo mi to ne znam i ja tu vakcinu ne bih preporučio”, navodi Hadži Tanjević.

Tvrdnje da vakcine protiv koronavirusa mogu da promijene gensku strukturu čovjeka nijesu istinite što se u stručnom tekstu PGH fondacija koja je dobrotvorna organizacija Univerziteta Kembridž objašnjava. Fondacija navodi da RHA vakcine sadrže ono što se zove mesindžer RNK (mRNA), koja kodira protein specifičan za površinu patogena.

“Tijelo koristi ovu iRNK da izgradi sopstvene kopije ovih proteina na koje imuni sistem reaguje tako što proizvodi antitijela koja pružaju zaštitu ako osoba kasnije oboli.Ovo uvođenje mRNK u ljudske ćelije ne mijenja DNK ljudskih ćelija i ako se ove ćelije repliciraju, mRNA ne bi bila ugrađena u genetske informacije novih ćelija”, objašnjeno je u tekstu fondacije.

Da ove vakcine ne mijenjaju ljudski DNK objasnio je i Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti:

“mRNA vakcine ni na koji način ne utiču na naš DNK, niti su u interakciji sa njim. mRNA nikada ne ulazi u jezgro ćelije gde se nalazi naša DNK (genetski materijal), tako da ne može da promijeni niti utiče na naše gene. mRNA i šiljasti protein ne traju dugo u telu”, objašnjava CDC.

O sličnim neutemeljenim tvrdnjama da vakcine mijenjaju DNK pisali smo ranije.

Netačan je stav Hadži Tanovića da ne znamo kako vakcine mogu da utiču na plodnost čovjeka. CDC je objasnio da nema dokaza da vakcine izazivaju problem sa plodnošću i da ko želi da zatrudni ne mora da ih izbjegava.

“Vakcinacija protiv COVID-19 preporučuje se osobama koje su trudne, koje doje, pokušavaju da zatrudne sada ili bi mogle da zatrudne u budućnosti. Ko je trudan može da dobije dopunsku vakcinu protiv COVID-19. Dokazi o bezbjednosti i efikasnosti vakcinacije protiv COVID-19  tokom trudnoće rastu”, navodi CDC.

PCR testovi otkrivaju SARS-COV-2

Hadži Tanović dovodi u pitanje i validnost PCR testova koji se koriste u otkrivanju koronavirusa.

“Kako znate da li je ovo običan grip ili korona, pa testovi su nepouzdani.Test ne govori o tome koji je to virus, govori da je neki virus.PCR  i ostali testovi  nijedan nije specifičan da utvrdi da li je to korona ili neki drugi virus”, ističe Hadži Tanović.

 Da je PCR pouzdan da otkrije specifični virus SARC-COV-2 utvrdila je neprofitna organizacija “Science Feedback”.

Stopa smrtnosti  različita od države do države

Hadži Tanović tvrdi i “da ne trebamo biti u strahu od koronavirusa kada je smrtnost od njega 0,14 odsto, te da je mnogo veća smrtnost od srčanog infarkta ili od raka”. Ni ovo nije tačno.

BBC u svom tekstu objašnjava da postoje brojni izazovi u poređenju zemalja kada je u pitanju stopa smrtnosti od koronavirusa kao što je koliko široko testiraju na Covid-19 i da li na isti način broje smrtne slučajeve od virusa.

“Veliki je fokus  na stopu smrtnosti, ali postoje i različiti načini za njihovo mjerenje. Jedan je odnos smrtnih slučajeva i potvrđenih slučajeva – od svih ljudi koji su pozitivni na koronavirus, koliko njih umre? Ali, različite zemlje testiraju na različite načine. Na početku izbijanja, Velika Britanija je uglavnom testirala ljude koji su bili dovoljno bolesni da budu primljeni u bolnicu. Zbog toga se stopa smrtnosti čini mnogo višom nego u zemlji sa širim programom testiranja”, objašnjava BBC.

Kolege iz AFP-a koje su analizirale ovu objavu su ukazale da stopa mortaliteta varira u zavisnosti od zemlje, perioda, starosnih grupa, nivoa vakcinacije, jačine zdravstvenog sistema.

Pisali smo i o dezinformacijama Hadži Tanovića u vezi maski.   

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.