mrna-vakcine-lazna-vijest

Iako su u poslednjih skoro godinu dana više puta razoblične dezinformacije koje je doktor Višeslav Hadži Tanović saopštio na temu vakcina protiv koronavirusa, PCR testovima i stopi smrtnosti od korone društvenim mrežama ne prestaje da se širi video snimak u kome Hadžitanović iznosi svoje tvrdnje.

Naime, riječ je o skoro petominutnom video snimku koji je dio iz televizijskog gostovanja u jutarnjem programu TV Prva 22.decembra 2020.godine.

Djelove tog intervjua koji su dijeljeni odmah nakon gostovanja razobličili smo u januaru, kao i kolege iz bosanskog Raskrinkavanja, pa onda još jednom krajem septembra.

To, ipak, nije spriječilo da se objava iznova nađe na fejsbuku.

Objava je podijeljena 320 puta na toj društvenoj mreži.

Vakcina ne mijenja DNK i ne utiče na plodnost

Hadži Tanović tvrdi da je vakcina protiv koronavursa po prvi put ”vakcina koja u sebi ima gensku šifru i koja može da mijenja gensku strukturu čovjeka, te da su na to stručnjaci upozorili”.

Tvrdnje da vakcine protiv koronavirusa mogu da promijene gensku strukturu čovjeka nijesu istinite što se u stručnom tekstu PGH fondacija koja je dobrotvorna organizacija Univerziteta Kembridž objašnjava. Fondacija navodi da RHA vakcine sadrže ono što se zove mesindžer RNK (mRNA), koja kodira protein specifičan za površinu patogena.

Da ove vakcine ne mijenjaju ljudski DNK objasnio je i Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti:

O sličnim neutemeljenim tvrdnjama da vakcine mijenjaju DNK pisali smo ranije.

Netačan je stav Hadži Tanovića da ne znamo kako vakcine mogu da utiču na plodnost čovjeka. CDC je objasnio da nema dokaza da vakcine izazivaju problem sa plodnošću i da ko želi da zatrudni ne mora da ih izbjegava.

PCR testovi otkrivaju SARS-COV-2

Hadži Tanović dovodi u pitanje i validnost PCR testova koji se koriste u otkrivanju koronavirusa.

 Da je PCR pouzdan da otkrije specifični virus SARC-COV-2 utvrdila je neprofitna organizacija “Science Feedback”.

Stopa smrtnosti  različita od države do države

Hadži Tanović tvrdi i “da ne trebamo biti u strahu od koronavirusa kada je smrtnost od njega 0,14 odsto, te da je mnogo veća smrtnost od srčanog infarkta ili od raka”. Ni ovo nije tačno.

BBC u svom tekstu objašnjava da postoje brojni izazovi u poređenju zemalja kada je u pitanju stopa smrtnosti od koronavirusa kao što je koliko široko testiraju na Covid-19 i da li na isti način broje smrtne slučajeve od virusa.

Kolege iz AFP-a koje su analizirale ovu objavu su ukazale da stopa mortaliteta varira u zavisnosti od zemlje, perioda, starosnih grupa, nivoa vakcinacije, jačine zdravstvenog sistema.

Pisali smo i o dezinformacijama Hadži Tanovića u vezi maski.   

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.