Negdje od sredine ruske invazije na Ukrajinu, kojom se otimaju teritorije suverene države, pojavio se narativi da bi zapadni ukrajinski susjedi mogli “čupnuti” dio teritorije za sebe. Sve pod krinkom istorijskih geografskih odnosa, a pod plaštom moskovske propagande. Prva na udaru tada, a i sada, je Poljska. Sada se pojavljuje i Mađarska, koja se pojavljivala i ranije, ali ne u mjeri u kojoj Poljaci. 

Neki regionalni mediji objavili su naslove (1, 2): 

Izgubiće celu teritoriju: Poljska i Mađarska kreću na Ukrajinu? 

Ovaj narativ krenuo je sa Russia Today-a, a citiraju se riječi Skota Ritera, nekadašnjeg američkog službenika, koji je promijenio dres i sada je udarna kapisla propagande iz Kremlja. O njemu je Raskrinkavanje već pisalo

Riter je iznio niz paušalnih opservacija i između ostalog se pita šta spriječava Poljsku i Mađarsku da napadnu Ukrajinu i zaključuje da je to – ništa. Riter zanemaruje da su i poljski i mađarski najviši zvaničnici iz više navrata iskazali podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. 

Raskrinkavanje je ranije iz više navrata demantovalo navode da Poljska planira invaziju na Ukrajinu. Iz poljske vlade je saopšteno:  

“Laži o navodnim planovima Poljske da napadne zapadnu Ukrajinu ponavljaju se već nekoliko godina… Cilj ruske propagande je da podstakne nepovjerenje između Ukrajine i Poljske i da naruši poljsko-ukrajinsku saradnju.” 

“Cijela Evropa i cijeli zapadni svijet moraju da se ujedine za suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine.” 

Iz kabineta mađarskog premijera, Viktora Orbana, nakon razgovora sa predsjednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim, rečeno je:  

“Tokom razgovora, Orban je uvjerio Zelenskog da će Mađarska – kao i ranije – nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.” 

Kao što smo pisali više puta, iz navedenog je jasno da zapadni ukrajinski susjedi ne planiraju da urade ono što Rusija radi već godinu i po – otimaju tuđe teritorije. 

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

Edit: 7.9.2023.

Portal b92.net objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article