Hadži-Tanovićeve teorije o vakcinama opet isplivale

Neke dezinformacije, koliko god puta da se razobliče ponovo nađu svoj put do korisnika društvenih mreža.

118

Neke dezinformacije, koliko god puta da se razobliče ponovo nađu svoj put do korisnika društvenih mreža.

Tako su korisnici Fejsbuka opet u prilici da pročitaju tvrdnje doktora Višeslava Hadži-Tanovića da vakcina mijenja DNK.„Sad ova vakcina, po prvi put je vakcina koja u sebi ima i gensku šifru koja može da menja – mi to ne znamo,  i gensku strukturu čoveka. Mi imamo genetski modifikovane životinje. Svi su zaboravili da se pojavila ona prva ovca dvoglava. Ti kad ubaciš genetski modifikovan bilo koji lek ili vakcinu itd. Mi ne znamo kakve će biti posledice kod čoveka – do sad to nije rađeno. Kakve će biti posledice genske po čoveka koji sada živi, po njegovu mogućnost da stvara potomstvo, mi to ne znamo I ja takvu vakcinu ne bih preporučio” navodi Hadži-Tanović.

O tvrdnjama da vakcine mijenjaju DNK pisali smo i ranije. I Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrđuje da nijedna od vakcina ne može promijeniti ljudsku DNK.“Tehnologija RNK vakcina se proučava već nekoliko decenija u kontekstu vakcina protiv bjesnila, gripa i virusa zika. RNK vakcine ne sadrže živ virus i ne utiču na ljudski DNK“, rekli su iz SZO.

Mark Linas sa Kornel Univerziteta za Rojters je objasnio da je u pitanju mit.„Genetska modifikacija bi uključivala namjerno ubacivanje strane DNK u nukleus ljudske ćelije a vakcine jednostavno to ne rade. Vakcine rade tako što „obučavaju“ imuni sistem da prepozna patogen kada on pokuš a da inficira tijelo. Ovo se uglavnom radi ubacivanjem antigena virusa ili oslabljenog živog virusa koji stimuliše imuni odgovor kroz proizvodnju antitijela“, kaže Linas.

Hadži-Tanović iznosi i podatak da je smrtnost od koronavirusa 0,14 odsto. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ali i druge zdravstvene institucije veoma su oprezne kada je u pitanju izračunavanje smrtnosti od COVID-19.„U pandemiji smo vidjeli da procjene omjera smrtnih slučajeva mogu biti zavaravajuće. Zemlje je teško porediti iz više razloga. Neke zemje bolje a neke lošije detektiju i izvještavaju o COVID-19 smrtima. Dalje, mogu koristiti drugačije definicije slučajeva, strategije testiranja“, navode iz SZO.

Dakle, Hadži-Tanovićeva tvrdnja da je smrtnost od koronavirusa 0,14 ne smije se uzimati kao precizna.

Ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

29/09/2021

Ocjena:

Raskrinkano, Teorija zavjere