Entoni Fauči, vjerovatno i najpoznatiji epidemiolog na svijetu, na konstantnom je udaru dezinformacija.

Nakon neosnovanih tvrdnji vezanih za njegovu struku, teoretičari zavjere su sada počeli da iznose neistine i o njegovom privatnom životu.

Na Fejsbuku je podijeljena fotografija Faučija i njegove supruge, kao i fotografija na kojoj je Faučijeva supruga u muškom odijelu uz insinuacije da se radi o muškarcu.

„Žena mu je baš zgodna i visoka… Nije mi jasno zašto je ovo lažna inromacija, pa žena mu je zgodna! Zar oni misle da je ovo muškarac!“, opis je objave.

Fotografije i tvrdnje o Faučijevom privatnom životu krenule su iz Amerike, ali se na engleskom jeziku, kako je to objasnio PolitiFact tvrdilo da je Entoni Fauči oženjen sestrom Žislejn Maksvel koja je optužena da je Džefriju Epstinu pomagala u seksualnom zlostavljanju djevočica.

Na slici nije sestra Žislejn Maksvel, već Faučijeva supruga Kristin Grejdi, a fotografija je još iz 2018. godine.

Druga fotografija na kojoj je Kristin Grejdi navodno u muškom odijelu, jeftina je fotomontaža. Lice supruge Entonija Faučija jednostavno je nalijepljeno na originalnu fotografiju britanskog gluma Danijela Krega, poznatog po ulozi Džejmsa Bonda.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.