Tvrdnje bez dokaza o smrti mlade teniserke

1534

Skoro svakog dana na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama možete pročitati tvrdnje da je neko dobio neku tešku bolest ili preminuo od vakcine protiv COVID-19.

Ovakve tvrdnje još više se dijele ukoliko je u pitanju sportista, kao što smo vidjeli u slučaju danskog fudbalskog reprezentativca Kristijana Eriksena, za kojeg se tvrdilo da je kolabirao od posljedica vakcinacije, što je, svakako, bila lažna vijest.

Ovoga puta u svrhu prikazivanja vakcine kao opasnosti po život iskorištena je još tragičnija priča. U pitanju je smrt djevojčice stare svega 12 godina, talentovane italijanske teniserke Kloi Đani Đavaci.

Na fejsbuku se vijest o smrti ove djevojčice dovodi u direktnu vezu sa Fajzerovom vakcinom.

Veliki broj italijanskih i drugih medija prenio je vijest o iznenadnoj smrti talentovane teniserke, ne dovodeći to u vezu sa Fajzerovom vakcinom.

Kako prenosi teniski magazin iz Italije u pitanju je iznenadna bolest, i uzrok smrti je za sada nepoznat.

Osnivačica teniske akademije na kojoj je trenirala Kloi, kazala je za Rojters da su tvrdnje da je teniserka preminula od vakcine lažne vijesti.

Ta akademija je na Fejsbuku objavila oproštaj od svoje teniserke, takođe ne pominjući vakcinaciju.

Kako prenosi Rojters, u Italiji je mali broj djece starije od 12 godina primio vakcinu, što znači da su šanse da je ova tvrdnja tačna još manje.

Dakle, apsolutno nema dokaza da je mlada teniserka preminula od vakcinacije.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.