Nove, stare lažne tvdnje Mile Alečković o virusu i vakcinama

2463

Klinička psihološkinja Mira Alečković koja često puni stupce regionalnih portala za provjeru činjenica i dalje nastavlja da gradi svoj imidž u javnosti saopštavanjem lažnih tvrdnji o koronavirusu i vakcinama.

Upravo je to slučaj i sa njenim gostovanjem na televiziji K1, a što je podijeljeno na Fejsbuk stranici  „Profesor doktor Mira Alečković borac za istinu“  uz post da „Mila Alečković objašnjava zašto vakcine izazivaju kancer i druge moguće bolesti i smrt“

Alečković  za TV K1 kaže da nauka nije izolovala virus koji izaziva koronu i kako su Kornel i Stanford univerziteti  objavili da je:

„COVID-19  endemska korona koja nema nikakav specifikum“.

Tvrdnja da virus (SARS-CoV-2) koji izaziva koronu nije izolovan je netačna o čemu smo ranije pisali.

U svom ranijem tekstu objasnili smo da je virus izolovan više puta.

Podataka da su „Kornel i Stanford univerziteti  objavili da je „COVID-19  endemska korona koja nema nikakav specifikum“, nema.

Alečković, koja u tv gostovanju za sebe navodi da je klinički psiholog, objašnjava da vakcina Fajzer izaziva karcinom i tu tvrdnju pripisuje istraživaču virusa HIV i nobelovcu Liku Montanjeu čije su tvrdnje ranije raskrinkane.

Neistinita je tvrdnja da Fajzerova vakcine izaziva kancer . Da mRNA vakcine (u koju se ubraja i Fajzer) ne mogu da dovedu do kancera za AP je potvrdio američki centar za liječenje raka Memorial Sloan Kettering  čija je studija iz 2018. godine o kanceru i mRNA vakcinama pogrešno interpetirana.

„Prema Institutu, studija iz 2018. godine otkrila je da promjene u određenim molekulima mRNK mogu inaktivirati proteine koji suzbijaju tumor i uticati na napredovanje tumora – ali ne postoji veza sa mRNA koja se koristi u vakcinama protiv COVID-19“ prenosi AP.

Dalje, Alečković tvrdi da  Fajzerova vakcina nije imunizaciono sredstvo i  da je ona namijenjena za genetske bolesti i tu izjavu pripisuje francuskom virusologu Didijeu Raulu.

Takođe, i  o lažnim tvrdnjama da je Fajzerova vakcina nije imunizaciono sredstvo, već terapija za ćelijsku genetsku modifikaciju pisali smo ranije, a informacije da je Didije Raul izjavio da Fajzerova vakcina izaziva genetske modifikacije nismo mogli pronaći.

Alečković tvrdi i da su svi pacovi i glodari kojima je data Fajzerova vakcina “odmah uginuli“ što pripisuje da je izjavila francuska genetičarka Aleksandra Henrion.

Dokaza da su životinje umirale od testiranja COVID-19 vakcina, takođe nema. Rojters je objavio da vakcine jesu testiranje na životinjama, iako se tvrdilo da su prekinute zbog toga što su one uginule, i takođe objasnio da su ove tvrdnje neutemeljene.

Klinička prihološkinja saopštava i da u Srbiji za upotrebu nije odobrena Fajzerova vakcina što je još jedna u nizu lažni tvrdnji. Ova vakcina je odborena u Srbiji krajem prošle godine.

O neistinitim tvrdnjama i teorijama zavjere Mile Alečković pisali smo nekoliko puta ranije.

Pošto nije tačno da virus SARS-COV-2 nije izolovan, da mRNA vakcine izazivaju kancer, da Fajzerova vakcina nije imunizaciono sredstvo nego genetska terapija i da ta vakcina u Srbiji nije odborena za upotrebu ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Objava dobija ocjenu i teorija zavjere.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.