Tjestenina, superheroj i virus: Ni Kapetan Amerika nije predvidio pandemiju

1217

Filmovi o superherojima i strip-junacima dominiraju bioskopima, zarađuju najviše novca i najpopularniji su među mlađom populacijom.

Zbog toga i ne čudi što se superheroji zloupotrebljavaju kako bi se pandemija prikazala kao globalna laž.

Nakon dezinformacione ofanzive na Betmena i tvrdnje da se u filmu „Mračni vitez“ najavila pandemija, o čemu smo već pisali, na red je došao Kapetan Amerika.

Portali Vaseljenska i Borba za veru objavili su tekst naslovljen:

U tekstu se navodi:

Zaista, film „Zaraza“ (Contagion) čija se radnja veže za pandemiju virusa sličnog SARS-CoV-2, ima veliki broj sličnosti sa aktuelnom stvarnošću, ali ne zbog toga što je nešto predvidio već zbog toga što je scenario pisan uz konsultacije pravilnika i smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), što je pojasnio i scenarista Skot Brns.

Tvrdnje da je otvaranje Olimpijskih igara u Londonu, koje je režirao Deni Bojl, predvidjelo pandemiju, smo već raskrinkali.

Tvrdnje vezne za pop pjevačicu Madonu vjerovatno se odnose na njen nastup na Evroviziji 2019. godine kada je pratila grupa plesača i plesačica sa gas maskama.  Ipak, nema nikakvih dokaza da je bilo kakva koreografija smišljenja u cilju „predviđanja“ pandemije.  „Kraljica popa, kako nazivaju Madonu, nije se osvrtala na ovakve tvrdnje. Štaviše, Madona je na svojim društvenim mrežama objavljivala dezinformacije o koronavirusu, odnosno tvrdnje doktorke Stele Imanuel koje smo ranije raskrinkavali.

Ni Kapetan Amerika, naravno, nije predvidio pandemiju.

U tekstovima ova dva portala podijeljen je video čiji naziv na francuskom, paradoksalno, znači: „Ne, Kapetan Amerika nije predvidio koronavirus“.

Ono za šta se tvrdi da je „predviđanje“ koronavirusa je detalj iz scene koja se dešava u Njujorku, a na kojoj se iza glumca Krisa Evansa, vidi reklama za globalno popularno pivo „Korona“ koje se proizvodi od 1920, koje naravno nema veze sa pandemijom kao i simbol koji liči na virus SARS-CoV-2, prikazan ispod elektronskog mikroskopa.

Ipak, utvrđeno je da je to što liči na virus, zapravo reklama za – tjesteninu i to svima nama dobro poznatu Barila paštu.

Sličnom objavom bavili su se faktčekeri iz Rojtersa koji su takođe utvrdili da je netačna.

Ova objava dobija ocjenu Teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.