Tjestenina, superheroj i virus: Ni Kapetan Amerika nije predvidio pandemiju

Filmovi o superherojima i strip-junacima dominiraju bioskopima, zarađuju najviše novca i najpopularniji su među mlađom populacijom.

457

Filmovi o superherojima i strip-junacima dominiraju bioskopima, zarađuju najviše novca i najpopularniji su među mlađom populacijom.

Zbog toga i ne čudi što se superheroji zloupotrebljavaju kako bi se pandemija prikazala kao globalna laž.

Nakon dezinformacione ofanzive na Betmena i tvrdnje da se u filmu „Mračni vitez“ najavila pandemija, o čemu smo već pisali, na red je došao Kapetan Amerika.

Portali Vaseljenska i Borba za veru objavili su tekst naslovljen:„Prediktivno programiranje: Koronavirus u filmu “Kapetan Amerika” iz 2011. godine“.

U tekstu se navodi:„Na više načina, godinama unapred, svetska zakulisa je svetu najavljivala mnoga zla koja će učiniti. Zašto oni to čine? Zato što satanisti veruju da će – po zakonu karme – biti oslobođeni odgovornosti za zla koja učine ukoliko ih ljudima najave pre nego što ih realizuju. Tako je, recimo, teroristički akt zvani „Korona“ – kojim se ruše temelji dosadašnjeg svetskog poretka i uvodi Antihristova totalitarna diktatura – najavljen u filmu „Zaraza“ (ovde:), zatim na Olimpijskim igrama u Londonu (ovde:), u spotu Lujze Čikone – Antimadone (ovde:), a u nastavku ćemo videti da je isto učinjeno i u filmu „Kapetan Amerika“ iz 2011. godine“, kaže se u tekstu.

Zaista, film „Zaraza“ (Contagion) čija se radnja veže za pandemiju virusa sličnog SARS-CoV-2, ima veliki broj sličnosti sa aktuelnom stvarnošću, ali ne zbog toga što je nešto predvidio već zbog toga što je scenario pisan uz konsultacije pravilnika i smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), što je pojasnio i scenarista Skot Brns.„Pokušali smo da ispričamo priču u koju će se povjerovati, u okviru naučnih shvatanja, ali takođe i da pokažemo kako bi svijet mogao reagovati, zbog toga i poster za film kaže – „ništa se ne širi kao strah“, pojasnio je scenarista.

Tvrdnje da je otvaranje Olimpijskih igara u Londonu, koje je režirao Deni Bojl, predvidjelo pandemiju, smo već raskrinkali.

Tvrdnje vezne za pop pjevačicu Madonu vjerovatno se odnose na njen nastup na Evroviziji 2019. godine kada je pratila grupa plesača i plesačica sa gas maskama.  Ipak, nema nikakvih dokaza da je bilo kakva koreografija smišljenja u cilju „predviđanja“ pandemije.  „Kraljica popa, kako nazivaju Madonu, nije se osvrtala na ovakve tvrdnje. Štaviše, Madona je na svojim društvenim mrežama objavljivala dezinformacije o koronavirusu, odnosno tvrdnje doktorke Stele Imanuel koje smo ranije raskrinkavali.

Ni Kapetan Amerika, naravno, nije predvidio pandemiju.

U tekstovima ova dva portala podijeljen je video čiji naziv na francuskom, paradoksalno, znači: „Ne, Kapetan Amerika nije predvidio koronavirus“.

Ono za šta se tvrdi da je „predviđanje“ koronavirusa je detalj iz scene koja se dešava u Njujorku, a na kojoj se iza glumca Krisa Evansa, vidi reklama za globalno popularno pivo „Korona“ koje se proizvodi od 1920, koje naravno nema veze sa pandemijom kao i simbol koji liči na virus SARS-CoV-2, prikazan ispod elektronskog mikroskopa.

Ipak, utvrđeno je da je to što liči na virus, zapravo reklama za – tjesteninu i to svima nama dobro poznatu Barila paštu.

Sličnom objavom bavili su se faktčekeri iz Rojtersa koji su takođe utvrdili da je netačna.

Ova objava dobija ocjenu Teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

01/07/2021

Ocjena:

Raskrinkano, Teorija zavjere