Od početka ruske agresije na Ukrajinu informacije koje stižu sa pro-ruskih kanala govore da Ukrajinci lažiraju podatke sa terena, o čemu smo pisali više puta.

Sada se internetom širi fotografija na kojoj se vidi vojnik, uz kojeg hodaju djeca, u neposrednoj blizini netaknutih zgrada. Oko njih su prevrnuta vozila.

Iz objave koja je predmet analize stiče se utisak da Ukrajinci žele “progurati” priču da je blok sa fotografije granatiran od strane Rusije. Potom se postavlja pitanje – kako to da su automobili uništeni, a nema štete na stambenim objektima u okolini? Ispod pomenute fotografije piše:

“Želim kupiti ukrajinske prozore

Želio bih naručiti ove visokokvalitetne super čvrste prozore iz Ukrajine, koji su ostali netaknuti i neoštećeni nakon eksplozije ruske bombe koja je prevrnula sve ove automobile. Ubacite i nešto od istog proizvođača kao na kući, koja je ostala neoštećena i čista nakon eksplozije”.

U drugoj objavi, na Instagramu, može se naći identičan sadržaj, samo na engleskom jeziku. U opisu piše:

“Sve je laž.”

Granatiranje ili prolazak tenkova?

Fotografija je djelo AP-ovog Rodriga Abda, dobitnika Pulicerove nagrade. Uslikao je četvrtog aprila u Buči, što se da provjeriti na AP-ovom sajtu. U opisu fotografije piše: “Ukrajinski vojnik hoda sa djecom pored uništenih automobila u ratu sa Rusijom, u Buči, na periferiji Kijeva”.

Abd nije dao konkretno pojašnjenje kako su automobili prevrnuti, a objekti u okolini netaknuti. Objašnjenje je potražio grčki fekt-čeking portal Ellinika Hoaxes.

U njihovom članku se navodi da su kontaktirali druga dva fotografa koji su bili u Buči u vrijeme kad i Abd. Emanuele Satoli iz Wall Street Journal-a kaže:

“Na lokaciji gdje sam fotografisao, u Buči, sreo sam više civila i svi su mi rekli da su automobile prevrnuli ruski tenkovi, ali da ne znaju zašto su Rusi to uradili.”

Fotograf Anadolu-a Narsiso Kontreras, koji je takođe bio na licu mjesta, kaže slično:

“Prema riječima lokalaca, vozila su prevrnuli ruski tenkovi… Nije bilo tragova granatiranja u reonu gdje je fotografija nastala, ali bilo je očigledne štete i tragova na putu, koje ostavljaju teška oklopna vozila i tenkovi.”

Na ostalim fotografijama na Abdovom Instagram profilu moguće je vidjeti mrtve ljude, razorene ulice, zgrade i ostale užase koje rat u Ukrajini proizvodi.

Ovom temom bavio se i Politifact.

Vijest o masakru u Buči obišla je svijet. Nakon što su se ruske i pro-ruske snage povukle, došli su Ukrajinci i zatekli masovnu grobnicu i dokaze o ljudskim zločinima. Rusi negiraju umiješanost i tvrde da je sve inscenirano dok ih činjenice koje su objavili brojni svjetski mediji demantuju. O takvim tvrdnjama je pisala i redakcija Raskrinkavanja.

Percepcija, koja se pokušava stvoriti spornom objavom – da Ukrajinci lažiraju razaranje svoje zemlje je, blago rečeno – neistinita. Pritom, niko sa ukrajinske strane nije ni pomenuo da je lokalitet sa fotografije granatiran od strane Rusije.

Zbog navedenih tvrdnji, ova objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.