Nema dokaza da su Rusi uništili laboratoriju adrenohroma u Ukrajini

859

Svijet ima novog heroja, i to ni manje ni više nego ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je razotkrio i uništio laboratoriju za proizvodnju droge adrenohrom i u toj operaciji oslobodio pedesetoro otete djece. Ovako je Putin prikazan u fabrikovanoj vijesti i to uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Fejsbukom se dijeli post (ovdje i ovdje) u kojem se opisuje kako su ruske specijalne snage uništile laboratoriju adrenohroma u Ukrajini, gdje su nepoznate trupe mučile rusku djecu i iz njihovih nadbubrežnih žlijezda izvlačile tečnost za potrebe izrade adrenohroma. U objavama se pominje i anonimni izvor iz Mar-a-Laga koji tvrdi da je Putin u ovoj operaciji spasio 50 djece, o čemu je obavijestio i Donalda Trampa.

“Ruske specijalne snage u utorak su izvršile raciju i uništile “farmu Adrenochrome” u blizini ukrajinskog grada Shostka, gdje su zlokobne snage mučile otetu rusku djecu kako bi pokupile tekućinu iz njihovih nadbubrežnih žlijezda, rekao je izvor Mar-a-Laga koji tvrdi da je ruski predsjednik Vladimir Putin obavijestio Predsjednik Trump operacije nakon što je Spetznas spasio 50 djece iz jezivog laboratorija”, navodi se između ostalog u objavi.

Ova nevjerovatna priča objavljena je 20. januara na portalu Real Raw News,  poznatom po izmišljenim pričama, čiji autor piše pod pseudonimom. Na sajtu postoji i dio o odricanju od odgovornosti, jer kroz tekstove plasira humor, parodiju i satiru. Poynter se sadržajem stranice Real Raw News bavio i ranije, kada je objasnio da je autor svih vijesti na ovom portalu neko ko se predstavlja kao Michael Baxter, a ko je ranije vodio još najmanje tri veb stranice i povezane YouTube kanale koji su promovisali različite teorije zavjere – kasnije uglavnom uklonjene sa interneta.

S druge strane, o navodnom uništenju biolaboratorije u Ukrajini nije moguće pronaći nijednu medijsku informaciju, kao ni potvrdu da se ovo zaista desilo.

Da Putin nije uništio laboratoriju adrenohroma u Ukrajini objavile su i naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba.

Teorije o postojanju i finansiranju biolaboratorija u Ukrajini nijesu nove, i dio su dugogodišnje kampanje Rusije, kojom su plasirane različite dezinformacije, o čemu smo ranije pisali

Sa ratom u Ukrajini, postala je popularna i teorija zavjere da se adrenohrom, navodna droga koju koriste bogati i slavni, dobija iz „dječje krvi“, koja se uzima od otete ruske djece u ukrajinskoj laboratoriji. Inače, priča o adenohromu aktuelna je još od 2016. godine, kao dio šireg narativa o lancu pedofilije u koji je navodno bila umiješana Hilari Klinton, a za koji se ispostavilo da je lažna vijest.

Ovu objava dobija ocjenu lažna vijest i teorija zavjere.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article