Policija prekrivena bojama u Kataloniji, a ne Australiji

979

Zloupotreba fotografija na društvenim mrežama česta je pojava, a sve češće svjedočimo i netačnim navodima o protestima protiv mjera za suzbijanje koronavirusa.

U prethodnih nekoliko sedmica raskrinkali smo neistine o navodnim protestima protiv mjera i vakcinacije u Africi i Italiji a ovih dana na Facebook-u imali priliku da vidimo fotografiju kojom se implicira da je u pitanju protest u Australiji povodom aktuelnih mjera zbog koronavirusa.

Lako je pogoditi da je u pitanju nova neistina.

Obrnutom pretragom na sajtu Tineye  došli smo do činjenice da je fotografija zapravo nastala u Španiji 2018. godine, prilikom sukoba katalonskih separatista i policije u Barseloni, a podijeljena je na Tviteru i Redditu tokom 2018. i 2019.godine.  

Fotografija nastala prije tri godine prenosi djelić atmosfere sa protesta u Španiji, koji su počeli nakon što je devet od dvanaest separatista osuđeno na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog učešća na referendumu, kojim se pokušala postići nezavisnost Katalonije od Španije. Presuda je pokrenula proteste u cijeloj katalonskoj regiji, uz demonstrante koji su se sukobljavali sa policijom.

O aktuelnim protestima u Australiji više puta smo pisali i raskrinkavali brojne dezinformacije. Naime, tа država uvela je niz mjera kojima bi se naveo što veći broj stanovnika da se vakciniše protiv COVID-19. Vakcinacija je obavezna za pojedina zanimanja kod kojih je povećan rizik od zaraze, što je pokrenulo niz protesta, koji i dalje traju.

Zbog svega navedenog, ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.