Povlačenje sportista posljedica povreda, a ne vakcinacije

935
vakcinacija-teniseri-teorija-zavjere

Iako se čini da se nazire kraj pandemije koronavirusa, to nažalost nije slučaj i sa lažnim vijestima i dezinformacijama koje su pratile protekli period. I dalje, veliki udio imaju neprovjerene i netačne tvrdnje koje se odnose na proces vakcinacije protiv koronavirusa, kao i navodne negativne posljedice koje je ona prouzrokovala.

Jedna od njih našla se na Facebooku, a u njoj se navodi:

„NovoNORMALNO MAJAMI: 15 tenisera nije bilo u stanju da završi svoje mečeve

Đoković  nije mogao da nastupi jer nije vakcinisan“.

Objavu prati i printscreen članka na engleskom jeziku (dostupan ovdje) sa naslovom: „Zakopana bomba: Teniski svijet potresen jer petnaest „potpuno vakcinisanih“ igrača ne mogu da završe Majami Open“.

Povlačenje tenisera/ki sa pomenutog turnira nema nikakve veze sa efektima vakcine protiv koronavirusa kako se to na obmanjujući način želi predstaviti.

Zvanične rezultate koje su objavili ATP i VTA liste prate i informacije o raznim sportskim povredama ili drugim bolestima kao razlozima za većinu povlačenja sportista što je propraćeno i objavama na nalozima igrača na društvenim mrežama.

U prilog ovoj tvrdnji navešćemo nekoliko primjera.

Kamila Đorđi je, kako se navodi u medijskim izvještajima, zadobila povredu desnog zgloba, Garbinje Mugurusa je na Tviteru objavila da se povlači zvog povrede ramena. Simona Halep i Karolin Garsija oglasile su se na društvenim mrežama govoreći o svojim povredama koje su “krivci” za povlačenje sa terena…

Kad su u pitanju muškarci, i oni su bili prinuđeni da odustanu od turnira zbog povreda. Među njima su Rajli Opelka (desno rame), Mateo Beretini (desna ruka) i Jan-Lenard Štruf (desna noga)…

Ni svi ostali teniseri/ke koji su odustali od dalje borbe nijesu to učinili zbog bilo kakvih nuspojava ili vakcinacije, o čemu je detaljnije pisao portal za provjeru činjenica AAP Factcheck.

Kad je u pitanju srpski teniser Novak Đoković s obzirom da nije vakcinisan nije dobio dozvolu za ulazak u SAD.

“…CDC je danas potvrdio da se propisi ne mijenjaju što znači da neću igrati u SAD. Znam da se moji fanovi raduju što ću ponovo da igram i nadam se da ću se uskoro vratiti na turneju za njih. Srećno svima koji igraju u SAD na ovim sjajnim turnirima“, napisao je Đoković na Tviteru.

Povezivanje zdravstvenih problema sportista i vakcine protiv koronavirusa jedna je u nizu metoda koje teoretičari zavjere koriste da bi ukazali na navodne štetnosti vakcinacije protiv ove bolesti, a o tome smo pisali u nekoliko navrata (ovdje, ovdje, ovdje…)  

Zbog dovođenja u vezu odustajanje tenisera i teniserki od daljeg takmičenja na poznatom turniru sa vakcinom protiv koronavirusa, bez ikakvih dokaza, ovaj sadržaj smo ocijenili kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article