Nema dokaza da Ivermektin liječi COVID, niti ga u Americi preporučuju

1112

Od početka pandemije koronavirusa imali smo priliku da slušamo o raznim alternativnim ljekovima. Među njima, u prvi plan izbio je Ivermektin. Dezinformatori i samoproklamovani stručnjaci krenuli su da se pozivaju na zvanične institucije kako bi opravdali njegovu upotrebu. To naizgled može djelovati vjerodostojno, ali u pitanju je igra kontekstom.

U jednoj Fejsbuk objavi navodi se:

Vjerovali ili ne, nakon dvije godine cenzure, potiskivanja, prijetnji liječničkim licencama i nemilosrdnih kampanja klevetanja kao “protiv parazita konja”, LJUDSKI lijek IVERMEKTIN digao se iz pepela i tiho se probio do antivirusnog CO.VID-a. popis terapije na web stranici NIH-a.

U pomenutoj objavi vidi se skrinšot sa sajta američkih Nacionalnih instituta za zdravstvo (NIH) i ,,prozorčić” nazvan – Ivermektin, obilježen upadljvom crvenom bojom. U njemu piše “Ivermektin je antiparazitski lijek koji se procjenjuje za liječenje COVID-19.”

To se zaista može pročitati na stranici NIH-a, ali suprotno tvrdnjama koje se šire različitim društvenim mrežama i koje su dostupne na brojnim jezicima, dezinformatorima je promakla ključna riječ –  ,,procjenjuje”. Ako ih je i prevarila brzopletost, samo jedan klik dalje vodi do teksta u kom stoji da Ivermektin nije odobren za liječenje virusnih oboljenja.

Tu se može pročitati da NIH sprovodi klinička ispitivanja.

Dalje se navodi da, iako ima naznaka da nekako djeluje na koronavirus, primarni rezultati dosadašnjih ispitivanja nisu imali kliničku korist. Uz to se dodaje i da su potrebna dodatna ispitivanja ,,dobro osmišljena i dobro sprovedena da bi se procijenio efekat ivermektina na COVID-19.”

Kliničko ispitivanje nije ekvivalent stavljanju u upotrebu.

Ivermkektin, van okvira medicinskih istraživanja, nisu odobrile svjetske zdravstvene organizacije, kao što su EMA, SZO, FDA

Od početka pandemije raskrinkavali smo brojne teorije zavjere o Ivermektinu. O tome su pisali i AFP i Istinomer.

Lijek koji se primarno koristi u veterini samo u nekim slučajevima koristi se i ljudskoj medicini. Odobren je za liječenje određenih vrsta parazita, šuge, onhocerkoze… Iako nema kliničkih dokaza da lliječi koronavirus, ljudi ga ipak koriste, što dovodi do teških posljedica po zdravlje.

Ova objava dobija ocjene – dezinformacija i pseudonauka.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.