Rumunija, drugi put: Protest iz 2017. predstavlja se kao protest protiv vakcinacije

832

Gdje god postoji kitična masa, nije bitna godina okupljanja niti povod, vrlo je vjerovatno da antivakserski krugovi prosto objave – ova masa se skupila jer se protivi vakcinaciji.

Na ovaj značin su zloupotrebljavana slavlja fudbalskih titula, politički skupovi a pojedini veliki skupovi i više puta su stavljani u pogrešan kontekst – kao što je slučaj i sa videom koji je na društvenim mrežama vidjelo više od 20 hiljada ljudi.

Isti skup iz ovog videa već je jednom predstavljen kao protest protiv vakcinacije stanovništva u Rumuniji.

Video jeste zabilježen u Rumuniji ali je protest održan još 2017. godine, i naravno, nije mogao imati nikakve veze sa pandemijom i vakcinom. Razlog protesta je bio usvajanje dekreta koji je štitio poilitičare od gonjenja za korupciju.

Zbog toga smo ovaj slučaj ocijenili kao kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.