Skidanje šljemova ne znači podršku protestima

1384
cigarete-luka-bar-dezinformacije

Protesti širom svijeta protiv anti-kovid mjera postali su dio svakodnevnice, kao manipulacija takvim okupljanjima na društvenim mrežama.

Iz antivakserskih krugova konstantno se pokušava prikazati da se policija pridružuje njihovim protestima.

Na meti neistina našli su se policajci u Francuskoj, u dva navrata, kao i policija u Austriji. Svakog puta se tvrdilo da se policajci pridružuju protestima protiv mjera i vakcinacije. Svakog puta u pitanju je bila neistina.

Sada se „na tapetu“ našla policija u Italiji.

„Još jedan zanimljiv video iz ITALIJE…..  KARABINJERI skidaju opremu, ne žele da se sukobljavaju sa NARODOM….“, navodi se u opisu videa koji je podijeljen skoro 350 puta.

Na snimku vidimo protest i policajce u punoj opremi za obezbjeđivanje skupova. U jednom momentu policajci skidaju svoje šljemove, stavljaju beretke i ostaju u kordonu, zadržavajući ostalu opremu uključujući i štitove. Okupljeni su aplauzima pozdravili to što su policajci skinuli šljemove.

U videu se ni u jednom momentu ne vidi da se policajci pridružuju protestu niti da uklanjaju bilo koji dio opereme osim šljemova koje su zamijenili svojim beretkama.

Slične tvrdnje za italijansku policiju plasirale su se i tokom avgusta, kada je Rojters objavio da je u pitanju dezinformacija i da su policajci koji su se navodno pridružili protestu hodali ispred mase i pregrupisali se sa kolegama.

Činjenica da su policajci skinuli svoje šljemove, ne može se interpretirati kao znak podrške građanima koji protestuju.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.