SNP objavio nepostojeće istraživanje javnog mnjenja 

1340

Navodna istraživanja javnog mnjenja znaju da se, neposredno pred izbore, pojave niotkuda. A kad se pojave niotkuda obično završe na portalima koji podržavaju neku od opcija koja učestvuje na izborima ili na društvenim mrežama partijskih aktivista.    

Ovoga puta, situacija je nešto drugačija. Navodno istraživanje javnog mnjenja objavila je Socijalistička narodna partija (SNP) i to na svom zvaničnom sajtu ali na stranicama na društvenim mrežama

Ovakav sadržaj dijelili su i pojedinci na Fejsbuku

„Po posljednjim istraživanjima koje su sprovele istraživačke agencije za ispitivanje javnog mnjenja Datapraksis i Ipsos, lista „Temeljno za Budvu“ će osvojiti 5 mandata!“, kaže se u objavi SNP-a.  

Raskrinkavanje je kontaktiralo izvršnog direktora agencije IPSOS, Vladimira Raičevića, koji je demantovao da je ta agencija radila ovakvo istraživanje.  

Raičević je objasnio da je agencija Ipsos tokom prethodnog mjeseca za kompaniju Datapraxis sprovela istraživanje javnog mnjenja, koje je Datapraxis objavio u medijima, a koje se odnosilo se na nacionalni nivo. To istraživanje je, kako je potvrdio i Raičević, a može se utvrditi i prostom pretragom na intenretu, objavljeno u medijima i nije se odnosilo na izbore u Budvi, već na podršku partijama na državnom nivou. 

„Istovremeno agencija IPSOS nije objavljivala nikakve podatke vezane za izbore na lokalnom nivou. Ipsos nije sproveo nikakvo istraživanje izbornih preferencija na lokalnom nivou u Budvi te navedeni podaci u članku ne mogu poticati od IPSOS-a“, rekao je Raičević za Raskrinkavanje. 

On je pozvao da se obrati pažnja na dezinformacije koje se mogu plasirati narednih dana jer smo, kako je naveo, kroz vrijeme bili svjedoci česte zloupotrebe imena agencije Ipsos. 

„Objavljivanjem netačnih podataka, a pozivajući se na nas kao izvor, mediji i političke partije nanose štetu ugledu Ipsos-a i kredibilnosti podataka koje koriste mnogobrojni domaći I inostrani klijenti. Smatramo da bi bilo korektno da svi učesnici u političkim procesima a prije svega političke stranke i novinari provjere tačnost podataka prije nego ih objave ili makar da objave od koga su dobili podatke“, poručio je Raičević. 

Objava sa sajta SNP-a dobija ocjenu lažna vijest, kao i objave koje su podijljene na Fejsbuku.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.