Manipulacije izjavom: Abazović nije prijetio fizičkom likvidacijom

1381
dritan-fizicka-likvidacija

Politička nestabilnost i neslaganja u Crnoj Gori izgradile su jako povoljno tlo za dezinformisanje javnosti o stavovima državnih i partijskih funkcionera, izvlačenje njihovih izjava iz konteksta i pripisivanje nečega što nijesu rekli.

Mediji i korisnici društvenih mreža manipulisali su, između ostalog, izjavama premijera Dritana Abazovića, potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića, predsjednika Mila Đukanovića

Izjave Dritana Abazovića opet su bile predmet različitih interpretacija među kojima su se našla i netačna tumačenja premijerovih riječi.

Na Fejsbuku se dijeli dio izjave koju je Abazović dao medijima nakon posljednje zapljene cigareta u Luci Bar.

Na snimku čujemo Abazovića kako kaže:

„Kada je u pitanju ovakav finansijski interes, vi onda imate podsticaj da se ti ljudi nekako eliminišu, pa i fizički, zašto da o tome ne pričamo, da li neko misli o našoj ugroženosti?“.

Ova, „isječena“ izjava ubrzo je počela da se masovno dijeli na Tviteru (1, 2, 3, 4, 5) i Fejsbuku (1, 2, 3, 4)

Ovo su samo neka od tumačenja Abazovićevih riječi koja se mogu uočiti na društvenim mrežama.

Abazović je riječi koje čujemo na snimku izgovorio odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjave predsjednika Mila Đukanovića koji je rekao da će ova Vlada ostati upamćena kao najgora za medije i da li misli da moraju biti tolerantniji na ono što rade novinari bez obzira kakvo mišljenje imaju o tome.

Na cjelokupnom snimku pres konferencije, koja je objavljena na Abazovićevoj stranici, čujemo kako premijer odgovara na ovo pitanje.

On se prvo osvrnuo na Đukanovićeve izjave, navodeći da ne podstiče na nasilje nad novinarima ali da ima obavezu da priča o onome što vidi kao ekstremizam i poziv na sukobe a što prema njegovom mišljenju dolazi iz medija.

Nastavio je izjavu govoreći da su pojedini mediji kriminalizovani i da žele da kriminalizuju i njega.

Abazović se onda osvrnuo i na ambijent u kojem rade mediji.

Nakon toga je uslijedio je najbitniji detalj, odnosno citat zbog kojeg se Abazoviću pokušava pripisati da je poslao poruku da pojedince treba eliminisati fizički. U ovom dijelu izjave premijer nije govorio o novinarima, već je u istoj rečenici govorio o svojim kolegama koji rade na zapljenama cigareta, o tome kako imaju porodice i njihovoj i svojoj ugroženosti. Jasno je da on nije poručio da treba fizički eliminisati novinare, niti bilo koga drugog, već da zbog finansijskog interesa onih čije cigare plijene postoji podsticaj da se eliminišu oni koji učestvuju u zapljenama.

Abazović je nakon ovoga ponovo počeo da govori o medijima, konkretno, onima koji nastaju pred izbore i nestanu nakon izbora.

Dakle, premijer jeste rekao da pojedine medije finansira organizovani kriminal, jeste pominjao nastajanje i nestajanje pojedinih portala, ali nikako nije rekao da novinare tih portala, ili bilo koje druge, treba fizički eliminisati.

Analiziranjem njegove cjelokupne izjave očigledno je da je premijer tvrdio da je ugrožen upravo on kao i njegovi saradnici koji rade na suzbijanju šverca cigareta, odnosno da zbog ugrožavanja finansijskog interesa onih čije se cigarete zapljenjuju njemu i njegovim saradnicima prijeti fizička eliminacija.

Zbog činjenice da je Abazovićeva izjava izvučena iz konteksta, ova objava dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article