Nevidoviti Simpsonovi: Crtani nije predvidio hapšenje Bila Gejtsa

877

Crtana serija Simpsonovi uspješno gazi svoju 34. sezonu i ostaje neiscrpan izvor za teorije o njihovoj vidovitosti.

Iako se u više navrata dokazivalo da autori ove serije nisu predviđali, niti su imali namjeru da predviđaju svjetske događaje, korisnici interneta ne prestaju sa tvrdnjama da Simpsonovi mogu da vide u budućnost.

Posljednja u nizu tvrdnji o vidovitosti Simpsonovih dotakla se i dežurnog krivca za mnoge stvari u svijetu – Bila Gejtsa.

Uz insert iz jedne epizode u kojem se vidi hapšenje jednog od crtanih likova, koji nosi naočare, tvrdi se:

„Ko uđe u Simpsonove, ušao je u realnost…Bil Gejts“

Bil Gejts se jeste „pojavljivao“ u nekim epizodama kultne serije, ali lik za kojeg se tvrdi da je osnivač Mikrosofta, a kojeg u seriji hapse – nema veze sa Gejtsom.

Lik kojeg vidimo u insertu zove se Lajonel Badži, veterinar koji se pojavljuje u više epizoda, što i piše pored zgrade ispred koje ga čuveni šef policije Vigam hapsi.

Vigam u tom momentu izgovara: Natjerao si psa da čeka čišćenje zuba da bi spasao život trkačkom konju?

Scena i citat su iz epizode Lisa the vetnerian, u kojoj jedna od glavnih junakinja serije počinje da pomaže Badžiju. Lik Lajonel Badži se pojavljivao u još jednoj epizodi Simpsonovih, u kojoj se takođe ne može napraviti nikakva poveznica sa Bilom Gejtsom.

S obzirom da scena iz crtaća nema veze sa Gejtsom, ovu objavu smo ocijenili kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.