Rat u Ukrajini se nastavlja, a pro-ruska propaganda ne miruje. Do sada smo više puta imali priliku da čitamo pogrešne ocjene, pogrešne prevode, ili namjerno zamijenjene teze kada je taj sukob u pitanju. Po ustaljenoj matrici, za izvor neke vijesti često se uzimaju kredibilni mediji, čiji se tekstovi potom potpuno izvrću, čime dobijaju novi kontekst. Tako je i ovog puta.  

Pro-ruski portali na našem govornom području objavili su tekst pod naslovom:  

NAJNOVIJA VEST – Skaj njuz: SAD će na leto primorati Zelenskog da ustupi teritoriju Rusiji  

Autor se u tekstu poziva na analizu britanskog vojnog eksperta, Šona Bela, koji redovno piše za Sky. Međutim, naslov nije u saglasju sa onim što je Bel prokomentarisao. Njegova analiza, objavljena 22.04. nosi naslov:  

“Ukrajina će se boriti da dobije rat, a Rusija će se boriti da izgubi, povećavajući pritisak za pregovaračkim rješenjem” 

U tekstu Bel kaže:  

“Da li će Zapad nastaviti da održava nepobjediv rat za Ukrajinu, ili je predstojeća bitka samo način da se pomjeri linija fronta u iščekivanju nekog oblika primirja ili prekida vatre kasnije ove godine?… 

Dakle, sve je spremno za ljeto ofanzivnih akcija, sa obije strane usredsređene na različite ciljeve. Do kraja ljeta, obije strane će biti iscrpljene, bez municije, i u prijekoj potrebi za predahom – uslovom za pregovore… 

Pošto je obezbijedila (veći dio) Donbasa, Rusija bi mogla da proglasi pobjedu – barem za domaću publiku – pošto je postigla cilj specijalne vojne operacije. Veći izazov za Vladimira Zelenskog je da prihvati ustupanje teritorije. Ovdje će prevladati američka diplomatija.” 

Bel, dakle, piše o kompromisnom rješenju za zaustavljanje konflikta, kao i o mogućem primirju, u kojem misli da će američka diplomatija odigrati ulogu. Svakako nije rekao da će SAD na ljeto primorati Zelenskog da ustupi teritoriju Rusiji.  
 
Ovaj narativ se ne plasira prvi put. Raskrinkavanje je ranije demantovalo navode da je predsjednik SAD, Džo Bajden, rekao da će Ukrajina morati da ustupi dio teritorije Rusiji.  

Sporna objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article