Dok čekamo da se partije prekomponuju i da se izda naredba za početak predizborne kampanje i omasovljavanje političkih dezinformacija, one druge, vrijednosne, nalazimo na svakom koraku.  

Anti-zapadni narativ u regionu umotava se u različita pakovanja – od navodne cenzure, preko neistina o Papi, pa do sveprisutnih laži o LGBTIQ populaciji i čuvenog „je l’ to ta Evropa“. 

Tako različiti zaljubljenici u Moskvu i zveket oružja na društvenim mrežama plasiraju tvrdnje kako je vojna parada u Rusiji prava, muška, vojnička – dok u EU na vojnoj paradi, na kamionu, vojska pleše i nosi zastave duginih boja.  

Nakon „je l’ to ta Evropa“ obično ide i „eto, to ti je Amerika“. A sve ispraćeno fotografijama djece sa, daleko bilo, sotonskim rogovima. Napravljenim kroz vještačku inteligenciju, ali nema veze, sotona je sotona, jel’?  

Logično je da poslije ovoga dođe na red i „zla Britanija“, i tamo se svašta radi. Tako ste mogli pročitati po mrežama i medijima da su dječaka izbacili iz škole jer je nosio majicu na kojoj piše „postoje samo dva pola“. Dobro, ova momčina nije izbačena iz škole, suspendovana je, a škola zabranjuje sve natpise koji mogu ugroziti bilo koga, ali nema veze, kad ovo rade svojoj djeci šta bi našoj tek? 

Opet su sahranili i velikog dušmanina Soroša. Po ko zna koji put. Morao je pod stare dane da tvitne da je živ.  

A Irska bi svojim građanima da zabrani sve što ovakvi otkrivači zavjera i otvarači očiju žele da objave? Pa ne baš jer će se u Irskoj zakonom kriminalizovati svaka namjerna ili nepromišljena komunikacija ili ponašanje koji mogu podsticati nasilje ili mržnju prema zaštićenim grupama, uključujući i takve objave na internetu, ali šta je to nego zabrana svega što nijesu mejnstrim zapadni mediji koji nas truju?  

Ovakvih „istina“ o Zapadu i njegovim vrijednostima redakcija Raskrinkavanja prikupi na desetine svakog mjeseca, a ovo su najzanimljivije iz prve polovine maja.  

Nakon što pročitamo sve ovo o „zlom i devijantnom Zapadu“, najčešće nam se otme uzdah i – „šta nam rade…“.  

In this article